Απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης
Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε στον Αλέξη Παπαχελά για το πολιτικό σκηνικό, τις εξεταστικές επιτροπές, τις παραπομπές και τα σκάνδαλα. Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο στούντιο των Νέων Φακέλων .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ»  

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010


Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ:
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Είμαι ο Αλέξης Παπαχελάς σας καλωσορίζω στους «Νέους Φακέλους». Η ώρα είναι 11:05 λεπτά, σε πολύ λίγο τελειώνει η συνέντευξη η διακαναλική που δίνει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου. Είναι μια έντονη πολιτική βραδιά, μια βραδιά ενδεχομένως απαρχής πολιτικών εξελίξεων θα έλεγε κανείς. Και μαζί μας εδώ στο Στούντιο έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

                        Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Παπαχελά.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας ρωτήσω κατ’ αρχήν πώς σας φάνηκε ο κ. Παπανδρέου, είδατε νομίζω ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της συνέντευξης, περίπου 1,5 ώρα, πώς σας φάνηκε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είδα το μεγαλύτερο μέρος, θα σας πω ότι πιστεύω, ότι με τη συνέντευξή του αυτή ο κ. Παπανδρέου και τον εαυτό του έβλαψε και τη χώρα έβλαψε.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τι εννοείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ωφέλησε σε τίποτα η σημερινή συνέντευξη. Ίσως εάν επεδίωξε μικροκομματικό όφελος να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του κραδαίνοντας την απειλή των εκλογών, ίσως απ’ αυτής της πλευράς μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά πάντως η συνέντευξη αυτή ήταν τελείως περιττή, πέραν του ότι κι αυτό βέβαια είναι παρωνυχίδα, δημιούργησε ένα πρόβλημα ισότητος σε παραμονές εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία κι αυτά πρέπει να έχουν κάποια ανάλογη δυνατότητα και την οποία φυσικά δεν έχουν εκ των πραγμάτων.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός έβαλε πάρα πολύ σαφώς, παρ’ ότι λίγο το μπέρδεψε μετά είναι η αλήθεια, έβαλε ένα θέμα εκλογών. Είπε δηλαδή όταν αν υπάρξει μια αποδοκιμασία της Κυβέρνησης στις δημοτικές εκλογές εκείνος θα ζυγίσει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάει σε εθνικές εκλογές. Εσείς θα το κάνατε στη θέση του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε, εγώ πρώτον δεν πιστεύω ότι θα κάνει εκλογές σε καμία περίπτωση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνουν εκλογές και πάντως εγώ βεβαίως δεν θα το έκανα.

                        Εκείνο το οποίο σήμερα η χώρα χρειάζεται είναι μια Κυβέρνηση η οποία έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού αδιαμφισβήτητα, η οποία έχει μια σταθερή ακλόνητη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία στηρίζεται από ευρύτατο κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης στη δύσκολη πορεία την οποία όντως ακολουθεί, να ακολουθήσει αταλάντευτη την πορεία της αντιμετωπίζοντας φυσικά τις αναπόφευκτες αντιδράσεις, οι οποίες πρέπει να σας πω κ. Παπαχελά δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλες.

                        Θα μπορούσε κανείς να περιμένει χειρότερα από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αν κρίνει κανείς, αυτά που έκανε ο Γεώργιος Παπανδρέου εις την τότε Κυβέρνηση όταν ο ίδιος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εννοείτε το σημερινό Πρωθυπουργό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εννοώ το σημερινό Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό σας λέω, αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει ο κ. Παπανδρέου ήταν να προχωρήσει αποφασιστικά εις την εφαρμογή της πολιτικής του, η οποία είναι βασικά σωστή και να μπει στον καινούργιο χρόνο με αποφασιστικότητα.

                        Και θα σας πω, ότι κινδυνεύει, θεωρητικά τουλάχιστον, αν πάρουμε στα  σοβαρά αυτό που είπε περί εκλογών, να κάμει το ίδιο λάθος που έκανε ο Κώστας Καραμανλής όταν έκαμε εκλογές εκεί που δεν έπρεπε να κάνει τις εκλογές χωρίς να δοκιμάσει κατά μείζονα λόγο.

                        Ο Γεώργιος Παπανδρέου σήμερα οφείλει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις τις οποίες έχει αυτή την ώρα στο πλευρό του, ακολουθεί μια σωστή κατά βάση πολιτική και αυτή την πολιτική πρέπει να προσπαθήσει να την επιβάλει προς όφελος του ελληνικού λαού.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως αυτό το οποίο λέει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι από εδώ και πέρα έχει δύσκολα πράγματα να κάνει. Έχει να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, έχει να κόψει τη σπατάλη στις ΔΕΚΟ, που σημαίνει να τα βάλει με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και το βαθύ συνδικαλιστικό κράτος, αν θέλετε, και αυτό λέει, αν υποστώ μια αποδοκιμασία στις δημοτικές εκλογές, δεν  μπορώ να τα βγάλω πέρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν νομίζω, ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μεγαλύτερη δυσκολία εις αυτή τη φάση, παρά στην προηγούμενη. Λογικό θα ήταν κ. Παπαχελά να είναι πιο δύσκολο σε ένα κόμμα θα θίξει τις πλατιές λαϊκές μάζες, τους φτωχούς συνταξιούχους, τους μη έχοντας υπό τον ήλιο μοίρα, παρά τους προνομιούχους, ευνοημένους από την κατάσταση που αποτελούν σήμερα τους εκπροσώπους των ΔΕΚΟ με τους οποίους έχει τώρα ανοιχτούς λογαριασμούς η Κυβέρνηση.

                        Και όμως βέβαια για το ΠΑΣΟΚ το πράγμα είναι πιο δύσκολο λόγων των ιδιαιτέρων δεσμών που είχε το ΠΑΣΟΚ πάντοτε μ’ αυτές τις συντεχνίες που ο Ανδρέας Παπανδρέου τις είχε ονομάσει «ρετιρέ». Μπήκε όντως σε μια δύσκολη εποχή, αλλά αυτή την πορεία πρέπει να την ακολουθήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και είμαι βέβαιος, ότι θα είναι τελικά πολύ πιο εύκολη η φάση αυτή από ότι ήταν η προηγούμενη, η οποία ήταν όντως πιο επώδυνη.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως ξέρετε καλά τον Έλληνα ψηφοφόρο, τον έχετε ζήσει από το 1947 και μετά. Εγώ βλέπω έναν κίνδυνο εδώ. Βλέπω δηλαδή τον κίνδυνο κάποιοι άνθρωποι και ειδικά άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ να θυμώσουν απόψε απ’ αυτό εκβιαστικό να το πω έτσι δίλημμα του κ. Παπανδρέου και να του δώσουν πράγματι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας συν το γεγονός ότι πιστεύω σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης. Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς, ότι δώστε ένα μήνυμα για να μην πάρουν και άλλα μέτρα, μπορεί και να έχει πιάσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το μήνυμα αυτό στερείται παντελώς βάσεως. Δώστε ένα μήνυμα για να μην πάρουν και άλλα μέτρα. Η πολιτική αυτή την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση αυτή, η οποία είπαμε είναι βασικά σωστή, είναι τελείως ξεκάθαρη, δεν επιδέχεται ούτε ελάττωση, ούτε αλλαγή στην πορεία.

                        Και νομίζω, ότι θα συναντήσει λαϊκές αντιδράσεις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το γνωρίζει όποιος κάνει αυτή την πολιτική, όποιος αποφασίσει να γίνει αντι-δημοφιλής, να πάρει μέτρα τα οποία πλήττουν, προσωρινά βεβαίως, τις πλατιές λαϊκές μάζες, είναι προετοιμασμένος για να υποστεί και τις συνέπειες.

                        Αυτό που χρειάζεται σήμερα κ. Παπαχελά είναι η ακλόνητη σταθερότητα, είναι στο σωστό δρόμο η Κυβέρνηση, να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους και να αδιαφορήσει για όλα τα υπόλοιπα. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός τότε θα τον επιδοκιμάσει και του δώσει την ενίσχυση την οποία χρειάζεται.

                        Τώρα τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απειλή, η οποία νομίζω, το ξαναλέω και πάλι, δεν έχει αντίκρισμα, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση σήμερα εις την Ελλάδα. Τι συνέπειες μπορεί να έχει; Θα συσπειρώσει τους οπαδούς του ενδεχομένως, όπως είπα πρωτύτερα, ή θα δημιουργήσει αντίδραση αντίθετη, όπως είπατε εσείς πρωτύτερα, δεν το ξέρω.

                        Πάντως δεν άξιζε τον κόπο να μπει η χώρα και σ’ αυτή την πρόσθετη περιπέτεια.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εάν μπούμε στην περιπέτεια και έχουμε εκλογές, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι αν υπάρξει ψήφος αποδοκιμασίας είναι πιθανόν να πάμε σε εκλογές μπορεί και μέχρι το τέλος του χρόνου. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί εκεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε, πρώτον, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς σήμερα προβλέψεις. Εγώ με την μακρότατη πολιτική πείρα που έχω σας λέω, ότι ποτέ δεν ήμουνα σε τόση αμηχανία για να προβλέψω κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα. Ο λαός είναι πολύ οργισμένος, η λαϊκή βάση είναι κινούμενη άμμος δεν ξέρω που θα καταλήξει, ακόμα 15 μέρες προ των εκλογών σήμερα νομίζω ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ελληνικός λαός προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί.

                        Πάντως ένα πράγμα είναι βέβαιον κ. Παπαχελά, ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η οποία θα είναι έντονα αρνητική σίγουρα για το πολιτικό κόσμο, θα είναι αρνητική για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όχι για ένα μόνο συγκεκριμένο κόμμα.

                        Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος, αυτή είναι η βαθύτατη πεποίθησής μου, να αποδοκιμάσει και να δώσει ένα τέλος στο καθεστώς και στο σύστημα  το πολιτικό, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την δικτατορία με την μεταπολίτευση. Το σύστημα αυτό πηγαίνει προς το τέλος του και το μήνυμα εάν δοθεί, θα είναι ένα μήνυμα κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

                        Όχι βεβαίως ότι μπορεί να είναι έτοιμη η Ελλάς για να προχωρήσει αμέσως σε αλλαγή τέτοια βαθιά, αλλά ότι θα γίνει μια απαρχή αυτής της πορείας για να προχωρήσουμε σε βαθύτερη αλλαγή του πολιτικού συστήματος το θεωρώ περίπου βέβαιον.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα, ένα πράγμα το οποίο βεβαίως κάνει κατ’ αρχήν εντύπωση πρέπει να σας πω είναι, ότι έχουμε φτάσει στο σημείο εσείς να υποστηρίζετε το γιο του πιο –θα έλεγε κανείς- σκληρού σας αντιπάλου πολιτικού, διότι ουσιαστικά στηρίζετε το Γιώργο Παπανδρέου, λέτε, ότι πρέπει αυτός να πετύχει και ότι αν επιμείνει μπορεί να επιδοκιμαστεί κιόλας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα βεβαίως τον στηρίζω, γιατί στηρίζω την Ελλάδα αυτή την ώρα, στηρίζω τον ελληνικό λαό αυτή την ώρα, είναι χρέος μου να το κάνω. Και γιατί σας κάνει εντύπωση, εγώ δεν είχα ποτέ μου δυσκολία να στηρίξω πολιτικό αντίπαλο.

                        Εγώ πάντοτε στη μακρά πολιτική μου πορεία υποστήριζα όταν ο αντίπαλος ο άλλος, το άλλο κόμμα που ήταν στην εξουσία, τον περισσότερο χρόνο της ζωής τον πέρασα στην αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση για μένα ήταν πάντοτε δημιουργική, ποτέ δεν έκανα δομική αντιπολίτευση. Υπεστήριζα πάντοτε …

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κάνατε πολύ σκληρή αντιπολίτευση στη δεκαετία του ’80.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όλο θυμόμαστε το ’85-’89 και το ’89 μετά για το οποίο θα πάμε αργότερα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα έκαμα αντιπολίτευση διότι επίστευα τότε αυτά τα οποία υπεστήριζα. Δεν έκανα ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κάποιος κυνικός βεβαίως, κακόπιστος, όπως θέλετε μπορείτε να το πείτε, θα έλεγε, ότι παίρνετε αυτή τη στάση είτε γιατί η εναλλακτική λύση είναι ο κ. Σαμαράς αυτή τη στιγμή, το οποίο προφανώς εσείς δεν θα θέλατε να δείτε Πρωθυπουργό, είτε δεν θέλετε εκλογές λένε κάποιοι, διότι η κα Μπακογιάννη δεν είναι έτοιμη να κατέβει αυτή τη στιγμή με μια αξιόπιστη πρόταση ή ένα κόμμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω να απαντήσω καθόλου σ’ αυτές τις παρατηρήσεις. Εγώ κ. Παπαχελά βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου, όπου ανακατεύομαι στην πολιτική μόνο και μόνο για να πω μια άποψη, η οποία νομίζω ότι μπορεί να ωφελήσει τον τόπο, για κανέναν άλλο λόγο δεν έχω να ανακατεύομαι στην πολιτική και λέω αυτά τα οποία πιστεύω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πιστεύετε, ότι αυτό που λέτε, γιατί πραγματικά νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον, ότι πραγματικά μπορούν οι εξελίξεις να σαρώσουν ότι υπάρχει σήμερα ως πολιτική ηγεσία και ως πολιτικό κατεστημένο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ το πιστεύω απολύτως και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα μικρότερα κόμματα και τα κόμματα της Αριστεράς, με εξαίρεση ίσως το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο αποτελεί μια ιδιότυπο περίπτωση, όλα τα υπόλοιπα είναι ξεπερασμένα κ. Παπαχελά.

                        Και είναι ξεπερασμένα για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, διότι επί χρόνια πολλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μιλάει ξύλινη γλώσσα, είναι περίεργο, αλλά αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία ίσχυσε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως πρέπει για να κλείσουμε αυτό το πρώτο κομμάτι της κουβέντας πρέπει να σας πω, μου κάνει εντύπωση, στην τελευταία σας εμφάνιση ήσασταν πάρα πολύ σκληρός απέναντι στον κ. Σαμαρά τον είπατε, λαϊκιστή, αν θυμάμαι καλά.

                        Τώρα είστε πολύ πιο μαλακός, λέτε δηλαδή ότι η αντιπολίτευση που κάνει δεν είναι εν πάση περιπτώσει και η χειρότερη αντιπολίτευση που θα μπορούσε να κάνει ή που έχετε δει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Ο κ. Σαμαράς αυτή την ώρα δεν προσφέρει εναλλακτική λύση. Αυτό είναι το ερώτημα. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι αυτό κ. Παπαχελά, ποιος θα δώσει τη δημιουργική πνοή που χρειάζεται ο τόπος;

                        Σήμερα ο Γεώργιος Παπανδρέου καλά ή κακά κάνοντας αυτή τη στροφή 180 μοιρών την οποία έκανε από τότε που πήρε τις εκλογές λέγοντας, ότι υπάρχουν χρήματα έως ότου μετά διεπίστωσε την πραγματικότητα, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου ακολουθεί μια σωστή πολιτική.

                        Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί εσφαλμένη πολιτική, ακολουθεί την παλιά μέθοδο να φθείρουμε την Κυβέρνηση, να πούμε κάτι το οποίο ακούγεται καλά, το οποίο ο κόσμος δεν θα καθίσει να εξετάσει, θα μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε 18 μήνες χωρίς να πάρουμε σκληρά μέτρα ή κάτι ανάλογο για να πάρει την Κυβέρνηση να την κάνει τι;

                        Ο κ. Σαμαράς  δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον τόπο. Ο τόπος δεν έχει λύση. Και νομίζω ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα με την έννοια αυτή έχουν φθαρεί, διότι και το ΠΑΣΟΚ αναντιρρήτως έχει φθαρεί και ο Γεώργιος Παπανδρέου εμφανίζει να έχει μεγάλες …

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι. Στη θέση του κ. Παπανδρέου εσείς θα παίρνατε έναν άνθρωπο σαν τον Κώστα Σημίτη για παράδειγμα να τον αξιοποιείστε σε κάποια θέση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε, το πρόβλημα δεν είναι να ξαναγυρίζουμε πάλι πίσω και να χρησιμοποιούμε υλικά από προηγούμενες περιόδους. Το πρόβλημα να βρεθούν καινούργιοι άνθρωποι. Και νομίζω ότι θα βρεθούν καινούργιοι κ. Παπαχελά. Θα βρεθούν καινούργιοι άνθρωπο χωρίς καμιά αμφιβολία, θα είναι μια διαδικασία, η οποία θα μπει σε λειτουργία, αυτό βλέπω εγώ να γίνεται και σιγά – σιγά θα προχωρήσουμε και παραπέρα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και να ρωτήσω ένα τελευταίο πριν πάμε στο διαφημιστικό μας διάλειμμα. Εσείς βλέπετε τον κίνδυνο να περάσουμε μια μεγάλη καταστροφή πριν φτάσουμε εκεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ άφρονες για να περάσουμε από μεγάλη καταστροφή. Αυτή την ώρα όντως όλοι θέλουν  να μας βοηθήσουν. Η Ευρώπη θέλει να μας βοηθήσει, η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν να μας βοηθήσουν, άλλωστε είναι και προς το συμφέρον τους δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κλονίζεται, ειδικότερα η Ευρώπη έχει και τα μεγάλα προβλήματα που ξέρετε, προς το κοινό συμφέρον είναι η Ελλάς να αποφύγει την κατάρρευση.

                        Λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ άφρονες για να φτάσουμε στην καταστροφή. Εγώ θέλω να παραμένω βασικά αισιόδοξος, ότι παρά τις δυσκολίες θα τα βγάλουμε πέρα. Και νομίζω ότι, αυτό είναι και η τελευταία φράση που θα πω στο κεφάλαιο αυτό, ο Γεώργιος Παπανδρέου αντί να ομιλεί περί εκλογών καλύτερα θα έκανε να κοιτάξει μερικές κραυγαλέες αδυναμίες της Κυβερνήσεως του …

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όπως;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τις οποίες έχω μιλήσει στο παρελθόν. Ε, να φτιάξει επιτέλους Υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει, πώς θα μαζέψει έσοδα χωρίς Υπουργό Οικονομικών. Να σταματήσει αυτή τη σαχλαμάρα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έχει κανείς το αίσθημα «τα παιδία παίζει» επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει πράγματα ασόβαρα, παντελώς ασόβαρα τα οποία δεν ξέρω από πού ξεκινούν και γιατί γίνονται, αλλά να σοβαρευτεί περισσότερο η Κυβέρνηση, να μαζέψει πιο χρήσιμους ανθρώπους, να εγκαταλείψει την άποψη της παρέας και αυτός δεν μας αρέσει, διότι δεν είναι δικό μας. Στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει τους χρήσιμους ανθρώπους.

                        Και γιατί όχι, εγώ έχω μιλήσει περί Κυβερνήσεως εκτάκτου ανάγκης από την πρώτη ώρα, να χρησιμοποιήσει και μερικούς τεχνοκράτες, να φτιάξει μια Κυβέρνηση, η οποία να είναι πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη, γιατί όντως οι μεταρρυθμίσεις που πάει να κάνει τώρα, οι τομές εις τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πολύ βραδείες είναι και πολύ – πολύ έξοδες είναι. Πρέπει να γίνονται με μικρότερο κόστος και με μεγαλύτερη ταχύτητα από ανθρώπους πιο αποφασισμένους και πιο ξεκάθαρους.

                        Αυτό είναι το οποίο πρέπει να κάνει ο Γεώργιος Παπανδρέου σήμερα για να πετύχει στην επόμενη φάση, η οποία θα είναι και η αποφασιστική.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλλειμα και σε λίγο θα είμαστε και πάλι μαζί.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι είμαστε και πάλι μαζί εδώ στους «Νέους Φακέλους». Μαζί μας ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

                        Κύριε Πρόεδρε θέλω να πάω σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο είχαμε θα κουβεντιάσουμε απόψε, είναι αυτό το περίφημο θέμα της κάθαρσης αν θέλετε. Υπάρχει ένα λαϊκό, παλλαϊκό θα το έλεγα αίτημα, κάποιος να πληρώσει. Ο κόσμος θεωρεί ότι έχουν γίνει πάρα πολλές κομπίνες, ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη χώρα, έχουμε μια σειρά από εξεταστικές.

                        Και εδώ υπάρχει η αντίφαση αν θέλετε, από τη μια υπάρχει αυτό το αίτημα, από την άλλη υπάρχει μια ανάγκη συναίνεσης προκειμένου να ξεφύγουμε από το σημερινό αδιέξοδο. Πού βρισκόμαστε σήμερα και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σ’ αυτό τον τομέα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα πρωτύτερα τι πρέπει να κάνει ο Πρωθυπουργός. Θέλω να προσθέσω, ότι εκείνο το οποίο απαραιτήτως πρέπει να κάνει είναι να μην βάζει λάδι στη φωτιά σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την αντιπολίτευση. Να πάψει αυτό το μονότονο τροπάριο, ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει για όλα, διότι φταίει, αλλά δεν φταίει κατά κύριον λόγο και πάντως δεν φταίει για όλα. Και να επιδιώξει να πετύχει κατά το δυνατόν συναίνεση.

                        Και φυσικά για να το πετύχει αυτό, πρέπει να σταματήσει αυτή η αλόγιστη χρησιμοποίηση εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες τελικά καταλήγουν και σε προανακριτικές επιτροπές, όπως έγινε για την περίπτωση του Βατοπαιδίου και οι οποίες μας θυμίζουν παλιές εποχές ξεχασμένες, που δεν θα περίμενε κανείς ποτέ ότι θα επαναλαμβάνονταν σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά πράγματι μια θανάσιμη κρίση και που υπεράνω όλων ο πρώτος στόχος είναι να πετύχουμε κατά το δυνατόν εθνική ενότητα.

                        Εγώ πρέπει να μπορέσουμε να πετύχουμε και με την κα Παπαρήγα ει δυνατόν αν μπορούμε να πετύχουμε κάποια σύμπλευση, αυτό που κάναμε πάντοτε στο παρελθόν. Και πάντως τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία κατά βάθος, κατά βάση ακολουθούν ευρωπαϊκή πολιτική και κατά συνέπεια συμπίπτουν στα γενικά, πρέπει να επιδιώξουν να βρουν αυτά που τους ενώνουν και όχι να δημιουργούν διαρκώς προβλήματα για να οξύνεται η μεταξύ της αντιπαράθεσης.

                        Και προπαντός θέλω να σας πω ένα πράγμα, το μεγάλο πρόβλημα της κάθαρσης, το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα κ. Παπαχελά είναι παλιό, δεν είναι καινούργιο και δεν θα λυθεί ποτέ. Και αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός και να μην τον κοροϊδεύουμε συνεχώς λέγοντας πότε το ένα και πότε το άλλο αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα.

                        Όσο το Σύνταγμα ουσιαστικά προβλέπει ατιμωρησία του πολιτικού ο οποίος παραβιάζει τον ποινικό νόμο, το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα δεν λύεται. Και αλλαγή του Συντάγματος, την πραγματικότητα αυτή δεν μπορούμε να την αλλάξουμε με νομικούς ακροβατισμούς και με ημίμετρα τα οποία επιχειρούμε και γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της παραγραφής, η οποία στην πράξη τελικά επιβάλλεται και την οποία κατά καιρούς και στο παρελθόν θελήσαμε να αγνοήσουμε και υπάρχουν αρκετά προηγούμενα τέτοια σαν κι αυτό το σημερινό σήμερα.

                        Το πρόβλημα του Βατοπαιδίου, ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχει γίνει παραγραφή. Υπάρχει παραγραφή και η δικαιοσύνη θα καταλήξει σε παραγραφή. Είναι ανέντιμος πράξη να παραπέμπεις πολιτικούς γνωρίζοντας ότι  δικαιοσύνη χωρίς να μπει στην ουσία θα αποφασίσει ότι τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Είναι όχι μόνο πολιτικά απαράδεκτο είναι και για μένα ηθικά ανέντιμο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πέστε μου όμως, στο θέμα του Βατοπαιδίου και ο πρώην Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής βγήκε κάποια στιγμή στη Βουλή είπε mea culpa και δήλωσε ότι κατά τη γνώμη μου ήταν σκάνδαλο, απλώς δεν κατάλαβε, όπως είπε, τις πλήρεις διαστάσεις του. Εσείς ξέρετε την υπόθεση του Βατοπαιδίου και την ξέρετε χρόνια αυτή την υπόθεση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάτε, εγώ συμφωνώ απολύτως με όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην επιστολή την οποία έστειλε τώρα. Τώρα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Η οποία όμως έρχεται σε αντίφαση με αυτά που είχε πει στη Βουλή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είπε στη Βουλή. Και το λάθος του ήταν ακριβώς ότι άφησε να δημιουργηθεί η εντύπωσις ενός σκανδάλου, το οποίο δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, αλλά και αν υπάρχει είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δεν είναι σε επίπεδο πολιτικό.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το θέμα είναι, ξέρετε, ότι ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι υπάρχουν σκάνδαλα. Για παράδειγμα στην υπόθεση της SIEMENS ο κόσμος έχει την πεποίθηση ότι όλα τα μεγάλα κόμματα και ενδεχομένως όχι μόνο τα μεγάλα, πήραν λεφτά από τη SIEMENS ως επίσημη σχεδόν χορηγία. Δεν λέω για κάποιο φακελάκι που μπορεί να πήρε κάποιος Υπουργός. Αυτά ο κόσμος δεν πρέπει να τα μάθει κάποια στιγμή; Και αυτό είναι το αίτημα του αυτή την ώρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς γι' αυτό κ. Παπαχελά, πρέπει να δούμε ποια είναι η ρίζα του κακού. Η ρίζα του κακού είναι η ανάγκη της αλλαγής του Συντάγματος. Όταν κάναμε την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση εγώ εκλιπάρησα τον Κώστα Καραμανλή να περιλάβει τις αναθεωρητέες διατάξεις και τη διάταξη αυτή περί ποινικής ευθύνης Υπουργών.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εσείς δηλαδή τι θέλετε: Να πηγαίνουν αυτές οι υποθέσεις κατευθείαν στη δικαιοσύνη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στη δικαιοσύνη κ. Παπαχελά. Ό,τι γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ό,τι γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ό,τι γίνεται στη Γαλλία, ό,τι γίνεται στην Ευρώπη γενικότερα, ό,τι γίνεται παντού  στη γη.       

                        Ο πολιτικός όταν παραβιάζει τον ποινικό νόμο πρέπει να δίνει λόγο στην ποινική δικαιοσύνη ή στη δικαιοσύνη της πατρίδας του, όπως και ο απλός πολίτης. Αυτό είναι ανάγκη να γίνει το ταχύτερο.

                        Τότε στην αναθεώρηση εγώ είπα στον Καραμανλή ότι δεν θα σε συγχωρήσει ποτέ η ιστορία εάν παραλείψεις να κάνεις αυτή την πρόταση. Και μάλιστα του είπα ότι «εσύ είσαι τίμιος άνθρωπος, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς, γιατί δεν το κάνεις;»

                        Ξέρετε υπήρχε μια περίεργη φοβία των πολιτικών, ότι μπορεί ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος βέβαια είναι στόχος και αδίκων πολύ συχνά επιθέσεων να υφίσταται επιθέσεις τέτοιου είδους και να παραπέμπονται διαρκώς υποθέσεις στη δικαιοσύνη οι οποίες στην ουσία δεν θα επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση να λειτουργήσει. Δεν είναι σωστό αυτό.

                        Τώρα δεν έχουμε και πολύ χρόνο να σας το αναλύσω, αλλά θα σας έλεγα ότι βεβαίως πρέπει να γίνουν και ορισμένες άλλες αλλαγές στην ελληνική ποινική νομοθεσία.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το θέμα είναι το  εξής όμως κ. Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρέπει φερ’ ειπείν … Να σας προσθέσω κάτι, η ψευδορκία στην Ελλάδα κατέληξε να μην είναι αδίκημα.

                        Εδώ στα ποινικά δικαστήρια υπάρχουν επαγγελματίες ψευδομάρτυρες, οι οποίοι προσφέρονται εις πρώτη ζήτησιν. Η ψευδορκία πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. Και πρέπει από κει και πέρα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα τέτοια, ώστε η ποινική δικαιοσύνη να μπορεί να λειτουργεί και προς όφελος του πολιτικού.

                        Αλλά κ. Παπαχελά θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας να σας πω κάτι, που θέλω να το ακούσει ο ελληνικός λαός. Αυτό το υποτιθέμενο προνόμιο των πολιτικών, οι οποίοι δεν δίνουν λόγο στην ποινική δικαιοσύνη για τις πράξεις τους, δεν είναι πάντοτε προνόμιο. Πολύ συχνά είναι δυσμενές, καταλήγει αρνητικά, εις βάρος ….. 

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Για την αξιοπιστία εννοείτε του …..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί. Διότι στην πράξη σήμερα τι έχει συμβεί; Ο πολιτικός στερείται δυο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία έχει ο κάθε απλός πολίτης. Το πρώτο είναι το πλεονέκτημα της αθωότητας. Δηλαδή στην ποινική δικαιοσύνη όλων των εθνών των πολιτισμένων είσαι αθώος μέχρις ότου σε καταδικάσει το δικαστήριο. Δεν πρέπει να αποδείξεις εσύ ότι δεν είσαι ελέφαντας. Αυτό για τον Έλληνα πολιτικό δεν ισχύει.

                        Στην πράξη έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ατμόσφαιρα, ώστε φτάνει να πετάξει κάποιος μια λάσπη για να συνοδεύει τον πολιτικό σε όλο του το βίο. Δυσμενές προνόμιο, κατ' εξοχήν δυσμενές. Και το δεύτερο είναι, δεν μπορεί ο πολιτικός να στερείται του δικαιώματος να τον δικάσει ο φυσικός του δικαστής, ο οποίος είναι ο τακτικός δικαστής.

                        Κύριε Παπαχελά, δεν έχετε παρά να δείτε, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, εγώ δεν τον ξέρω, είναι νεότερος βουλευτής, προσωπικά μου είναι συμπαθής, αλλά να τον δείτε μόνο να δίνει συνέντευξη εις την τηλεόραση. Θα σχηματίσετε βεβαίως την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι δικαστής. Είναι ένας εμπαθής πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστηρίζει τις ΠΑΣΟΚικές θέσεις.

                        Δηλαδή το υποτιθέμενον πλάσμα του Συντάγματος ότι θα δικάσει ο πολιτικός τον συνάδελφο του, είναι τελείως εκτός ανθρωπίνης πραγματικότητος. Ο πολιτικός δεν μπορεί να δικάζεται ούτε από τον πολιτικό του φίλο ο οποίος θα τον αθωώσει, ούτε από τον πολιτικό του αντίπαλο.

                        Κι εγώ μάλιστα και σε ανύποπτο χρόνο και παλαιότερα είχα πει και είχα γράψει, ότι η μόνη ασπίδα προστασίας του τίμιου πολιτικού είναι η δικαιοσύνη, είναι ο δικαστής. Ο δικαστής δεν θα δικάσει ποτέ αθώο. Αυτό αποκλείεται. Ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα δικάσει αθώο ο πολιτικός σου αντίπαλος.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως ο κόσμος σας επαναλαμβάνω ότι είναι πάρα πολύ θυμωμένος και υπάρχει γενικώς …..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γι' αυτό πρέπει η επόμενη Βουλή …..

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ωραία, εγώ άλλο θέλω να σας πω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να λύσει το πρόβλημα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το καταλαβαίνω αυτό που λέτε, το πρόβλημα είναι ότι ….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η επόμενη Βουλή πρέπει να .….

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό θα αργήσει όμως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εξαρτάται.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και ο κόσμος αυτό που λέτε εσείς μπορεί να το πάρει σαν μια προτροπή συγκάλυψης. Κλείστε τις Εξεταστικές Επιτροπές, μην ανοίξουμε περισσότερο αυτές τις υποθέσεις…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα «κλείστε τις Εξεταστικές Επιτροπές». Εγώ δεν είπα τις Εξεταστικές Επιτροπές. Εγώ μίλησα για Προανακριτικές Επιτροπές, εγώ μίλησα για ποινικές ευθύνες. Εγώ αντίθετα κ. Παπαχελά είμαι από τους πολιτικούς, εγώ ως Πρωθυπουργός δεν αρνήθηκα ποτέ οποιαδήποτε Εξεταστική Επιτροπή.

                        Η Εξεταστική Επιτροπή ερευνά τα πραγματικά περιστατικά. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι χρήσιμη. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Νέα Δημοκρατία ηρνήθη στην πορεία και δεν ακολούθησε την παλιά τακτική την οποία είχαμε εμείς, να δεχόμαστε όλες τις προτάσεις Εξεταστικής Επιτροπής.

                        Άλλο Εξεταστική Επιτροπή και άλλο Προανακριτική Επιτροπή. Άλλο να παραπέμπεις ανθρώπους χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Είναι ντροπή. Είναι υποβιβασμός του δημόσιου βίου. Θα ντρεπόμαστε μια μέρα. Και υπάρχουν και προηγούμενα αν θέλετε.

                        Εγώ που σας τα λέω αυτά, έχω ζήσει και παλαιότερες καταστάσεις, διότι το πρόβλημα αυτό της παραγραφής ξέρετε για πρώτη φορά εγώ το αντιμετώπισα το 1964 όταν η Ένωσις Κέντρου είχε έρθει παντοδύναμη στην εξουσία μετά το τέρμα του ανενδότου αγώνα και ο Καραμανλής είχε φύγει εξόριστος στο Παρίσι και παραπέμψαμε τότε, ζητήσαμε να παραπεμφθούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι βασικοί Υπουργοί του για υποτιθέμενα σκάνδαλα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Της ΔΕΗ υποτίθεται τότε, ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Της ΔΕΗ τότε τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν ήσαν σκάνδαλα. Τότε για πρώτη φορά ετέθη το θέμα της παραγραφής. Τότε για πρώτη φορά.

                        Και πρέπει να σας πω ιστορικά ότι τότε εις το Υπουργικό Συμβούλιο του Γεωργίου Παπανδρέου όταν επρόκειτο να πάρουμε την τελική απόφαση, εγώ υποστήριξα την άποψη πρώτον ότι είναι λάθος να κυνηγούμε τέτοιες υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν και ουσιαστικά βάση, πολύ τραβηγμένες, αλλά τους είπα ότι εν πάση περιπτώσει είναι παραγεγραμμένες και είναι ανέντιμος πράξις, αυτό που είπα πρωτύτερα, να παραπέμπουμε για παραγεγραμμένες υποθέσεις. Ο Γεώργιος Παπανδρέου το απεδέχθη.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Άλλαξε γνώμη όμως μετά αν θυμάμαι καλά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, μετά. Και πράγματι εγώ πήγα το μεσημέρι, κοιμήθηκα και κατέβηκα της στη Βουλή άνετος, λέγοντας ότι θα ψηφίσουμε εναντίον της παραπομπής και βλέπω τον Γιάννη Μανουσάκη, τον Γενικό Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου, και τον Ανδρέα Μορφονιό τον προσωπικό Γραμματέα, τον Διευθυντή του προσωπικού γραφείου, να δίδουν γραμμή του Γεωργίου Παπανδρέου υπέρ της παραπομπής.

                        Είχε γυρίσει ο Ανδρέας από το εξωτερικό, από την Ουγγαρία μάλιστα αν δεν κάνω λάθος είχε γυρίσει, του άλλαξε τα μυαλά του γέρου και έδωσε εντολή να παραπέμψουμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι εκ των ενόντων κάναμε μια κινητοποίηση οι δικοί μου φίλοι τότε, ο Παπασπύρου, ο Αλαμανής, ο Μπακατσέλος όλοι ψηφίσαμε εναντίον της παραπομπής, αλλά δεν ήμαστε αρκετοί και έτσι παρεπέμφθησαν.

                        Και όμως, δεν άντεξε η παραπομπή, διότι υπό την πίεση των πραγμάτων ο Γεώργιος Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπήρχε η παραγραφή και το πράγμα σταμάτησε. Το ίδιο πράγμα πρέπει να γίνει και σήμερα. Δεν μπορούμε παραγεγραμμένες υποθέσεις να τις παραπέμπουμε. Γιατί, προς τι;

                        Εγώ καταλαβαίνω την ανάγκη η κοινή γνώμη να έχει μια ικανοποίηση και καταλαβαίνω την ανάγκη να γίνει έρευνα, να γίνει δικαστική έρευνα εις βάθος και φυσικά αν μπορούμε να βρούμε και οτιδήποτε το οποίο αφορά τους πολιτικούς, φτάνει η ηθική καταδίκη για έναν πολιτικό και αν ακόμα δε συνοδευτεί από καταδίκη απ’ το δικαστήριο.

Αλλά επειδή αυτή η κουβέντα γίνεται επί δεκαετίες κ. Παπαχελά, εσείς είστε σχετικά καινούργιος, είστε νέος, εγώ τη ζω αυτή την ιστορία τώρα αρκετές δεκαετίες, έχω φτάσει ίσαμε εδώ, είναι η ώρα να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, δε λύεται το θέμα εάν δε γίνει μια γενναία τομή.

Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος, γι’ αυτό επιμένω τόσο πολύ, ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι ώριμος ακόμα και σήμερα να δεχθεί αυτή την ακραία τοποθέτηση, την απλή, την ξεκάθαρη, την έντιμη, ότι ο πολιτικός θα δίδει λόγο όπως δίδει ο απλός πολίτης. Να μην είστε καθόλου βέβαιος κ. Παπαχελά ότι ο πολιτικός κόσμος ολόκληρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί.

Εάν αυτό γίνει και νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην επόμενη Βουλή, είτε…

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική, αυτό είναι σαφές απ’ το Σύνταγμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι και πρέπει να είναι. Η δική μου άποψη είναι λιγάκι επαναστατική άποψη…

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θα είναι ένα μικρό συνταγματικό πραξικόπημα, να το πω έτσι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Όχι συνταγματικό πραξικόπημα, να αποφασίσει ο πολιτικός κόσμος και νομίζω ότι δε θα βρεθεί κανείς να έχει αντίρρηση, ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε εδώ υπάρχει μια ιστορική αντίφαση, γιατί είστε άνθρωπος ο οποίος μιλάτε εναντίον των άσκοπων και άλογων πολιτικών διώξεων με αυτό τον τρόπο, απ’ την άλλη βεβαίως ιστορικά θα χρεωθείτε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για σταθείτε, να τα πούμε και αυτά.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ήταν λάθος καταρχήν αυτή η παραπομπή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν με ρωτήσετε εάν ήταν πολιτικό λάθος, θα σας πω χωρίς δυσκολία ότι ναι, δεν ωφέλησε εκείνη την ώρα το κόμμα μας, αντίθετα ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν ωφέλησε και την Αριστερά, έβλαψε και την Αριστερά, η οποία συνέπραξε μαζί μας, στις επόμενες εκλογές πήρε λιγότερους ψήφους.

Αλλά κ. Παπαχελά, εάν μιλάμε για θέματα αρχής και υποτίθεται εγώ τουλάχιστον στέκομαι στα θέματα αρχής, η άποψη ότι ο τέως Πρωθυπουργός δεν δίδει λόγο και δε δικάζεται, δίδει λόγο ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και δε δικάζεται, δεν ξέρω αν υποστηρίχθηκε ποτέ από κανέναν, αλλά πάντως είναι παντελώς αστήρικτη.

Δηλαδή ο Πρωθυπουργός μπορεί να δικαστεί και ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δίδει λόγο; Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δε δίδει λόγο; Κατά ποία λογική; Πρώτον, να σας ξεκαθαρίσω ένα πράγμα ιστορικά. Η άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι «οι τέως Πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή πηγαίνουν σπίτι τους», δεν είναι σωστή.

Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε πράγματι να το πει…

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ήταν τότε αν θυμάμαι καλά Υπουργός Αμύνης, είχε έρθει στο σπίτι σας, σας είχε πει δύο φορές ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα και απ’ ότι μου έχει πει και διηγηθεί και ο ίδιος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του είχε πει ότι δε συμφωνούσε με αυτή την παραπομπή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν μου το είπε ποτέ αυτό το πράγμα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν ήρθε ποτέ σπίτι σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ήρθε ποτέ και δεν μου το είπε ποτέ αυτό το πράγμα. Όπως δεν μου το είπε και ποτέ κανένας και πάντως δεν μου το είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αντίθετα μάλιστα πρέπει να σας πω, ότι εγώ είχα την αίσθηση ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος δεν μιλούσε, τον ξέρετε, ήταν πάρα πολύ προσεκτικός, δεν εξεφράζετο καθόλου, έβλεπε με ικανοποίηση να προχωρεί η ποινική δίωξη εναντίον του Ανδρέα Παπναδρέου.

Ουδέποτε μου είπε το αντίθετο. Ο μόνος ο οποίος μου είπε ότι Πρόεδρε, μια φορά ήρθε και με βρήκε, μήπως δεν κάνουμε καλά που στέλνουμε και τον Ανδρέα στο δικαστήριο, ήταν το Χαρίλαος Φλωράκης. Και του είπα ότι βρε Χαρίλαε έχουμε δεσμευτεί. Και πράγματι κ. Παπαχελά, για λόγους αρχής, δηλαδή είναι ποτέ δυνατόν να πεις…

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το δεύτερο όμως θέμα το οποίο πέρα απ’ τη συζήτηση ποιος ήταν εναντίον, είναι το εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία βεβαίως. Γιατί και αυτό ήταν ένα μεγάλο θέμα, γιατί όπως αποδείχθη αθωώθηκε τελικώς από το δικαστήριο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αθωώθηκε με 7-6 δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν στοιχεία.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αθωώθηκε πάντως.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως αθωώθηκε και εγώ χαίρομαι γιατί αθωώθηκε και πρέπει να σας πω ότι ο δικός μου ρόλος εκείνη την εποχή, κάποτε θα ξεκαθαριστεί από την ιστορία, ότι δεν ήταν αυτός που νόμιζαν. Εγώ δεν ήθελα να δικαστεί ο Ανδρέας, δεν το επεδίωξα. Εάν κουνούσα το μικρό μου δαχτυλάκι θα είχε δικαστεί ο Ανδρέας. Αλλά δεν το έκανα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Καταδικαστεί εννοείτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταδικαστεί.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Βεβαίως μια άλλη ιστορία που έχω ακούσει και να την ξεκαθαρίσουμε και αυτή σήμερα μια και μιλάμε για ιστορία, μου την έχει διηγηθεί ο Μίνως Ζαμπανάκης ο οποίος είναι φίλος σας και είναι ένας τραπεζίτης διεθνούς φήμης, ότι πήγε ως δικός σας απεσταλμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάποια στιγμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τέλος πάντων. Εγώ δε θα μιλήσω.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προτιμώ όχι. Προτιμώ να μη μιλήσουμε για το όποιο παρασκήνιο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό που μου είχε πει είναι ότι πρότεινε μια λύση αθώωσης λόγω αμφιβολιών.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο και αρκούμαι σε αυτό, ότι εγώ δεν έκανα καμία προσπάθεια για να στηρίξω την κατηγορία εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντίθετα μάλιστα. Εάν θέλετε να σας εξομολογηθώ, εγώ δύο πράγματα με κανέναν τρόπο δεν ήθελα να γίνουν. Δεν ήθελα να μπει ο Ανδρέας στη φυλακή, λαμβανομένης υπόψη και της υγείας του και δεν ήθελα και να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Διότι δεν μου πήγαινε και από λεβεντιά προσωπική, ο πολιτικός μου αντίπαλος, να καθαρίσω τον πολιτικό μου αντίπαλο με τα δικαστήρια. Θα ήθελα να τον νικήσω επί ίσοις όροις σε ανοιχτό πεδίο. Κατά συνέπεια και αυτή η ιστορία διδακτική είναι. Εκείνη την εποχή η πίεση η λαϊκή ήταν μεγάλη. Προχωρήσαμε σε δικαστήριο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τα στοιχεία που είχατε στα χέρια σας ήταν για σας πειστικά; Πραγματικά, είστε ένας καλός νομικός, πολύ καλός νομικός.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χωρίς καμιά αμφιβολία. Κύριε Παπαχελά, πρώτον, υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Κοσκωτά;

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δε λέμε γι’ αυτό. Λέμε για την προσωπική εμπλοκή του τότε Πρωθυπουργού.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε να μιλήσω πρώτα απ’ όλα για την ευθύνη, γιατί μιλάμε για βρόμικο 1989. Ναι, ήταν βρόμικο το 1989, αλλά γιατί; Διότι ένας Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκτελών χρέη Πρωθυπουργού, πήρε 2 εκατ. δολάρια για αμοιβή για να κάνει ένα νόμο να ευνοήσει έναν βέβαιο, ο οποίος εκδικάστηκε, καταχραστή, εγκληματία, τον Κοσκωτά. Αυτό ήταν βέβαιο, αποδεδειγμένο.

Και το ερώτημα ήταν εάν απ’ τα χρήματα αυτά είχε ωφεληθεί και ο Ανδρέας Παπανδρέου ή όχι. Ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπήρχε, απόδειξη το δικαστήριο είπε όχι, άρα πρέπει να δεχθούμε το όχι. Αλλά ότι υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις – να χειριστώ τον όρο – για την παραπομπή του, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Αλλά βλέπετε κ. Παπαχελά που είναι το λάθος πάλι, γιατί πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και απ’ την ιστορία. Το λάθος είναι ότι την απόφαση αυτή έπρεπε να την πάρουμε εμείς, οι πολιτικοί, δεν έπρεπε να την πάρει η δικαιοσύνη. Εάν ίσχυε αυτό που σας λέω εγώ που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες…

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέτε η απόφαση της παραπομπής, γιατί την τελική απόφαση την πήραν οι δικαστές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Η απόφαση της παραπομπής. Εάν είχε πάρει την απόφαση της παραπομπής η δικαιοσύνη, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όταν με παρέπεμψαν εμένα εκδικητικά μετά την πτώση της κυβερνήσεως το 1953, με παραπέμψανε με δυο κατηγορίες, εγώ τους είπα ότι κάνετε ατιμία που με παραπέμπετε.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πρέπει να πούμε ότι ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου σταμάτησε την ποινική δίωξη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι-ναι, αλλά προσέξτε, τη σταμάτησε, το είχα πει όμως εγώ, το είχα προβλέψει, ότι θα κάνετε διπλή ατιμία, σταματήστε τη δίωξη και τη σταματήσανε. Και πράγματι όταν η υπόθεση είχε φτάσει στο ακροατήριο, όταν είχε κληρωθεί το δικαστήριο κ. Παπαχελά, όταν επρόκειτο αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος να πάμε στο δικαστήριο και εγώ είχα δηλώσει ότι θα πάω να καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα κατάρρεε κατά τρόπο οικτρό, διότι δεν είναι η ώρα να πούμε τις λεπτομέρειες, η ψεύτικη κατηγορία, τότε ο Παπανδρέου έσπευσε και ανακάλεσε και πήρε πίσω.

Και τότε εγώ βγήκα και είπα ότι  είναι διπλή ατιμία την οποία κάνετε τώρα και ζητώ από τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει εναντίον και ψήφισε εναντίον η Νέα Δημοκρατία και απηλλάγην εγώ με τους ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε, όλα αυτά είναι αθλιότητες. Αθλιότητες αναπόφευκτες διότι φταίει το σύστημα.

Εγώ γι’ αυτό επιμένω πάρα πολύ και με συγχωρείτε αν ίσως λέω περισσότερα απ’ όσα πρέπει γι’ αυτό το θέμα, αλλά το θεωρώ μέγα θέμα κ. Παπαχελά. Έχει ταλανίσει την Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες και είναι καιρός να συμφωνήσουμε ότι στην επόμενη Βουλή η οποία πρέπει να είναι αναθεωρητική, αυτό το λέω για εκατό λόγους, αλλά δεν είναι επί του παρόντος να το εξαντλήσουμε, πρέπει αυτή η υπόθεση να λήξει με μια ξεκάθαρη, έντιμη αλλαγή του Συντάγματος και από εκεί και πέρα τελειώσαμε.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα κάνουμε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και σε δύο λεπτά θα είμαστε και πάλι μαζί.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι, είμαστε και πάλι μαζί, εδώ στο στούντιο μαζί μας ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Κύριε Πρόεδρε μιλάγαμε για το ’89, μιλάγαμε για όλη αυτή την ιστορία, για το πως πρέπει να δικάζεται ένας πολιτικός και θέλω να κλείσω αυτή την ιστορία του ’89 με μια ερώτηση γιατί κάτι υπονοήσατε πριν και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε.

Είπατε ότι θα μπορούσατε να είχατε κουνήσει το δαχτυλάκι σας για να καταδικαστεί ο Ανδρέας ή ενδεχομένως εγώ το κατάλαβα ότι μπορεί να το κουνήσετε και απ’ την άλλη μεριά, για να αθωωθεί. Είναι γνωστό ότι είχατε μια πολύ στενή σχέση με τον τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Κάνατε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση εσείς;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν ανακατεύτηκα ευθέως στη δικαιοσύνη. Και όταν είπα ότι αν κινούσα το δαχτυλάκι μου, δεν εννοούσα ότι θα μιλούσα εις τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε δικαστή. Αυτό δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε το διανοήθηκα. Εννοούσα ότι θα φρόντιζα η κατηγορία να ήταν περισσότερο θεμελιωμένη, διότι αν ενθυμείστε εκείνη την εποχή και ο κατήγορος, ο Εισαγγελεύς, ήταν βουλευτής και η κατηγορούσα αρχή ήταν πολύ πιο αδύνατη απ’ την υπεράσπιση.

Η υπεράσπιση του Ανδρέα ήταν πάρα πολύ δυνατή. Η κατηγορία έμεινε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη. Αβοήθητοι έμειναν οι φουκαράδες οι οποίοι είχαν επιλεγεί από τη Βουλή για κατήγοροι. Και είχαν συμβεί και διάφορα παρατράγουδα εκείνη την εποχή. Αυτό εννοώ και τίποτα παραπάνω.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Η συμβουλή σας στους νεότερους πολιτικούς είναι τι; Αλλάξτε το σύστημα για να δικάζετε απ’ τη δικαιοσύνη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η συμβουλή μου είναι ξεκάθαρη. Πρέπει οπωσδήποτε το ταχύτερο η Ελλάς να γίνει πολιτισμένη χώρα. Και από εκεί και πέρα θα πολεμήσουμε τη διαφθορά. Απ’ την ώρα που ο πολιτικός έχει και αυτός τις ίδιες ευθύνες, θα δείτε ότι η ατμόσφαιρα θα αλλάξει βασικά. Διότι πράγματι είναι φοβερό να σκέφτεσαι ότι ο πολιτικός μπορεί να παραβιάζει τον ποινικό νόμο και να η δίνει λόγο.

Και μπορώ να σας εξηγήσω, αλλά θέλει πολύ ώρα, γιατί φτάσαμε στην Ελλάδα σε αυτό. Ήταν χουντικός ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Ήταν χουντικός ο νόμος. Εις τον παλιό χουντικό νόμο ο Υπουργός είχε ποινική ευθύνη για την παράβαση νόμου. Δεν εδιώκετο ο Υπουργός μόνο -  με το νόμο της χούντας – όταν παραβίαζε τον κοινό ποινικό νόμο.

Είχε καταστεί ποινικό αδίκημα η παραβίαση οποιουδήποτε νόμου. Εκεί πράγματι είχαν δίκιο. Είχαν δίκιο οι πάντες διότι ποιος Υπουργός είναι ο οποίος δεν κάνει μια παράβαση ηθελημένη ή αθέλητη. Πολλές φορές παραβιάζουν τους νόμους οι Υπουργοί και υπογράφουν. Τότε στην περίπτωση αυτή, γι’ αυτό ξεκίνησε και είχε μια αιτιολογία το καθεστώς αυτό το νομικό, το οποίο εν πάση περιπτώσει σήμερα εξεμέτρησε το βίο του.

Νομίζω ότι θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, διότι να σας θυμίσω και πάλι ότι στην προηγούμενη Βουλή ελάχιστοι βουλευτές με πρωτοβουλία του Κυριάκου, του γιου μου, προσπάθησαν να βρουν 50 υπογραφές για να θέσουν το θέμα προς συζήτηση και δε βρήκαν;

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε θέλω λίγο να καταλήξουμε με κάποιες δικές σας εκτιμήσεις για το που πάει το πράγμα από εδώ και πέρα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλοί και ξένοι και Έλληνες οικονομολόγοι που λένε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγουμε κάποια επιμήκυνση ή κάποια αναδιάρθρωση του χρέους. Εσείς που βλέπετε το πράγμα να πηγαίνει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ πράγματι βλέπω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, τα νούμερα είναι πάρα πολύ άσχημα και καλό είναι πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε, να τα βγάλουμε όλα τα νούμερα στην επιφάνεια. Αυτή η αναθεώρηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό κ. Παπαχελά, έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια.

                        Αυτή η λεγόμενη άσπρη τρύπα στον προϋπολογισμό στους λογαριασμούς ιστορικά δημιουργήθηκε μετά τη δική μου Κυβέρνηση. Όταν κάναμε δυο νόμους οι οποίοι έσωσαν τότε την κοινωνική ασφάλιση δημιούργησαν περίσσευμα πράγματι στην κοινωνική ασφάλιση.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το οποίο εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το οποίο εξανεμίστηκε στην πορεία και η άσπρη τρύπα είχε γίνει μαύρη, κατάμαυρη πριν από πολλά χρόνια και το ήξεραν όλοι και την υπολόγιζαν ως άσπρη τρύπα και πρέπει να το ήξερε και η Ευρώπη βεβαίως, δεν είναι ανόητη Eurostat και όλοι οι Ευρωπαίοι το ήξεραν.

                        Ήταν μια αναθεώρηση η οποία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού και η οποία γίνεται τώρα.

                        Όπως επίσης και ορισμένα ελλείμματα δεν είναι καινούργια ελλείμματα. Αυτά τα οποία προσετέθησαν και ανέβασαν το έλλειμμα, ήταν κατ' εξοχήν γνωστά. Γι' αυτό σας λέω ότι στερείται παντός νοήματος και ουσίας παντελώς, είναι τελείως ξεκάρφωτη και γελοία η κουβέντα του Ανδρέα Γιώργου ότι θα κάνει εξεταστική Επιτροπή για να βρει ποιοι ‘δίναν ψεύτικα στοιχεία. Και κατ' εξοχήν ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Γιώργος Παπακωνσταντίνου γιατί επιμένει; Για να βεβαιωθεί ότι ο ίδιος…; Είναι η μόνη σίγουρη περίπτωση που αποδεικνύεται με χαρτί, είναι για τον ίδιο ότι είχε ζητήσει από τον τότε Γενικό Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας να γράψει ψεύτικο νούμερο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό από ότι έχω δει με χαρτί δεν έχει αποδειχθεί σε σχέση με τον κ. Κοντοπυράκη. Λέει ο κ. Κοντοπυράκης ότι κάποιος τον πήρε τηλέφωνο, αλλά χαρτί δεν υπάρχει. Τουλάχιστον δεν έχω δει εγώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει χαρτί, αν χρειαστεί θα προσέλθει. Αλλά δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιες κουβέντες, δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιες συζητήσεις διότι βέβαιον είναι ότι αυτή η δουλειά γινόταν επί χρόνια και τώρα κάναμε ήδη μια πολύ μεγάλη πρόοδο, διότι πιστεύω ακόμη και τώρα υπάρχουν κονδύλια τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς ότι θα μηδενιστεί το έλλειμμα μέσα στο ’11 ότι αυτός έχει την πολιτική να το κάνει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλά, αφήστε το. Δεν είναι σοβαρή κουβέντα αυτή κ. Παπαχελά.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είναι μια σοβαρή πρόταση την οποία προσπάθησε να τη στοιχειοθετήσει εν πάση περιπτώσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, όποιος θέλει τον πιστεύει. Σας είπα ότι έχει την ίδια σοβαρότητα που είχε και η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι λεφτά υπάρχουν. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Γι' αυτό σας λέω ότι τα μεγάλα Κόμματα πλέον στην Ελλάς παίζουν κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό. Ήρθε στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου αυτή είναι η πραγματικότητα λέγοντας ψέματα και χαϊδεύοντας αυτιά και ακολουθώντας μια πολιτική άκρως ασύμφορη, αντίθετη προς το εθνικό συμφέρον.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το ερώτημα είναι ποιος κ. Πρόεδρε. Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη ένα πρόβλημα το οποίο έχει είναι ότι κάθισε τόσο καιρό στην Κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς ποτέ να μιλήσει ενάντια στην πολιτική της.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα σας είπα εγώ ότι δεν φταίει και δεν έχει ευθύνες και η Ντόρα Μπακογιάννη; Αναντιρρήτως έχουν και τα δυο μεγάλα Κόμματα έχουν. Αλλά τώρα δεν αποτελεί λύση ούτε το ένα Κόμμα ούτε το άλλο. Αυτό είναι βέβαιο, κατά τη δική μου πεποίθηση δεν αποτελεί. Δεν είναι λύσεις. Περάσαμε από την ανταλλαγή των δυο Κομμάτων, περάσαμε από το καθεστώς το οποίο είχε δημιουργηθεί.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εννοείτε τι; Ότι θα υπάρξουν καινούργια Κόμματα; Ότι θα μπουν νέοι άνθρωποι μέσα σε αυτά τα Κόμματα; Τι πιστεύετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω ναι. Ότι καινούργια Κόμματα θα υπάρξουν και καινούργιοι άνθρωποι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι. Πρέπει να μπει η καινούργια γενιά κ. Παπαχελά, σας το λέω εγώ που είμαι ο γηραιότερος πολιτικός, πρέπει να μπουν οι 30ρηδες. 30, 40 – 45 χρονών άνθρωποι.

                        Οι Έλληνες, οι δημιουργικοί, οι ζωντανοί, οι καινούργιοι πρέπει να τους τραβήξει όμως κάτι, πρέπει να τους τραβήξει η ελπίδα. Την ελπίδα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε σε αυτό τον τόπο και όχι με κούφια λόγια, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις αυτή την ώρα και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να γίνουν μερικές γενναίες παρεμβάσεις.

                        Το δύσκολο κομμάτι της προσπάθειας είναι αυτό που γίνεται τώρα, που θα γίνει το ’11. Δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτό έχει δίκιο που το έλεγε πρωτύτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, εκεί πρέπει να γίνουν βαθιές τομές. Πρέπει να ξεβολευτούν οι Έλληνες, η Ελλάς είναι η χώρα των βολεμένων. Όλοι είμαστε λίγο πολύ βολεμένοι, καθένας είναι έτοιμος να συμφωνήσει να ξεβολευτεί ο γείτονας, αλλά να μην ξεβολευτεί ο ίδιος. Όταν όμως πρόκειται να τους ξεβολέψεις όλους μαζί, αντιλαμβάνεστε ότι το έργο είναι δύσκολο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω δυο πράγματα κλείνοντας αυτή τη συζήτηση που είναι πάντα ενδιαφέρουσα γιατί μιλάμε και για τα παλιά και για τα καινούργια.

                        Τώρα θέλω να μου σχολιάσετε αυτή την ανακοίνωση που είχε βγάλει η Νέα Δημοκρατία μετά την τελευταία σας εμφάνιση, που είπε νομίζω το «Καληνύχτα κ. Μητσοτάκη».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι δεν αντιδικώ με κανέναν αυτή την ώρα και προπαντός δεν αντιδικώ με τη Νέα Δημοκρατία. Το θεωρώ τουλάχιστον κακόγουστο, αυτό με ενοχλεί περισσότερο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπό ποία έννοια;

Κ. ΜτουΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κακόγουστο. Το κακόγουστο δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μάλιστα. Πέστε μου κάτι στα 92 σας τι είναι αυτό που σας στενοχωρεί περισσότερο; Ανήκετε σε μια γενιά που χτίσατε ξανά την Ελλάδα εν πάση περιπτώσει μετά τον πόλεμο με πολλά λάθη και πολλές αμαρτίες και της δικής σας βέβαια γενιάς, αλλά έτσι όπως βλέπετε σήμερα τι είναι αυτό που σας στενοχωρεί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με στενοχωρεί κ. Παπαχελά ότι τσάμπα μπήκα μέσα σε αυτή την περιπέτεια. Τσάμπα μπήκα. Δηλαδή ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο οποίος κάποτε είχε γράψει ο μακαρίτης ο Κόκκας ότι ήρθε ως αερόλιθος- εισήγαγε την πολιτική των ελλειμμάτων για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως επίσημη πολιτική του κράτους. Και οδήγησε την Ελλάδα εκεί που την οδήγησε. Και δεν βρέθηκαν δυνάμεις αρκετές για να σταματήσουν τη χώρα στον κατήφορο και χρειάστηκε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού πράγματι για να γίνει την υστάτη ώρα μια προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα.

                        Και όπως καταλαβαίνετε ένας πολιτικός σαν κι εμένα που έχει ζήσει την πολυτάραχη και δύσκολη ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 70 χρόνια δεν μπορεί να δει με ευχαρίστηση, να βλέπω στο τέρμα του βίου μου να κινδυνεύει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να κινδυνεύει το οικοδόμημα δηλαδή της ελληνικής δημοκρατίας το οποίο λίγο πολύ με προσπάθειες όλοι οι Έλληνες το χτίσαμε, να τίθεται σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση.

                        Γι' αυτό πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο. Ένα δρόμο ο οποίος απαιτεί να σφίξουμε τα δόντια και να κάνουμε μια προσπάθεια την οποία την μπορούμε κ. Παπαχελά. Την αντέχουμε την προσπάθεια αυτή. Εμείς που έχουμε περάσει αυτά που έχουμε περάσει, δεν τρομάζουμε μπροστά στις όποιες θυσίες.

                        Δηλαδή αν ο Έλληνας αντί να έχει 3 αυτοκίνητα και έχει 2 ή 1, θα χαλάσει ο κόσμος; Δηλαδή το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πρέπει να κατεβεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση, δεν είναι λύση να φύγουμε από το ευρώ. Εάν είχαμε φύγει από το ευρώ, εάν πτωχεύσει η Ελλάς και φύγει από το ευρώ φυσικά και γυρίσουμε στη δραχμή και κάνουμε 50% υποτίμηση, αυτόματα  μειώνονται κατά 50% τα εισοδήματα, χωρίς να το καταλάβει ο άλλος και χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

                        Τώρα που δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα η προσπάθεια είναι πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο επώδυνη διότι ο άλλος το αισθάνεται, το μετρά. Η υποτίμηση τού ‘ρχεται στο κεφάλι όπως είναι και ο πληθωρισμός και δεν το καταλαβαίνει.

                        Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Ήρθε, το έφερε η μοίρα να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός, δεν είναι σίγουρα ο καλύτερος θα μπορούσα να έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις και η σημερινή του παρουσία δεν με ενθουσίασε και δεν νομίζω να ενθουσίασε κανέναν. Πλην όμως αυτόν πρέπει να στηρίξουμε και η πολιτική γραμμή την οποία ακολουθεί είναι σωστή και όταν ακολουθεί κάτι σωστό, αυτό πρέπει …

                        Και αν κάνω κριτική της Νέας Δημοκρατίας, της κάνω με την έννοια αυτή. Έπρεπε να έχει ψηφίσει το Μνημόνιο. Δεν μπορεί να λέει ότι είναι εναντίον του Μνημονίου. Δηλαδή τι θέλει ο κ. Σαμαράς; Όταν λέει ότι είναι εναντίον του Μνημονίου τι εννοεί, να τον ρωτήσει κανείς. Αν υποθέσουμε ότι γινόταν αύριο Πρωθυπουργός τι θα έκανε; Θα έλεγε να φύγει η Ελλάς από το Μνημόνιο; Να καταγγείλει το Μνημόνιο και να πτωχεύσει η χώρα; Έχει άλλη λύση εκτός από τη λύση της περιοριστικής πολιτικής;

                        Πρέπει αυτή την ώρα να αρθούμε κατά το μέτρο του δυνατού, υπεράνω των αδυναμιών μας όλοι, να δούμε το κοινό συμφέρον και να προσπαθήσουμε όλοι να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε περιθώρια για περιττές αντιπαραθέσεις.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ως συνήθως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να την ξανακάνουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ.

 

CONTEXT(Help)
-
Νέοι Φάκελοι »Νέοι Φάκελοι
Οικονομία »Οικονομία
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στους Νέους Φακέλους 25.10.2010 »Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στους Νέους Φακέλους 25.10.2010
Απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης
+Comments (0)
+Citations (0)
+About