Inbreng van Defence for Children in het kader van de online consultatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, mede namens Terre des Hommes, NJR, Augeo Foundation en War Child.
Kinderarbeid: Het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland heeft direct of indirect impact op de situatie van kinderen. Daarom hoort de mensenrechtenstrategie bedrijven te stimuleren om in hun productie- en consumptieketen kinderrechten te respecteren, te ondersteunen en te bevorderen. Het bestrijden van kinderarbeid is een principiële uiting van naleving en bescherming van kinderrechten. Nederland spreekt het (internationale) bedrijfsleven aan op de verantwoordelijkheid kinderrechten te respecteren en zoveel mogelijk te ondersteunen en te bevorderen op basis van de UN principles on Business and Human Rights en de in 2012 gelanceerde Child Rights and Business Principles. Voorts is het zaak dat Nederland ILO Conventie 189 over bescherming van (kind)arbeiders in de huishouding ratificeert. Onderwijs: In het Nederlandse mensenrechtenbeleid hoort ruim aandacht voor het recht op onderwijs van kinderen. Onderwijs moet toegankelijk en kwalitatief goed zijn en aansluiting vinden bij de samenleving en arbeidsmarkt om kinderen kansen te bieden voor de toekomst. Bescherming en naleving van mensenrechten in de wereld begint bij mensenrechten- en kinderrechteneducatie.
Geweld tegen kinderen: Bestrijding van geweld tegen kinderen is een van de grote uitdagingen waar we in de wereld voor staan. Geweld tegen kinderen omvat mishandeling van kinderen, verwaarlozing, misbruik, uitbuiting, schadelijke traditionele praktijken en geweld tegen kinderen in instellingen. Kinderen hebben het recht beschermd te worden tegen alle vormen van geweld. Bescherming tegen geweld moet beginnen bij verbetering van de toegang tot onderwijs voor alle kinderen. Daarnaast is het noodzaak te investeren de ondersteuning van kinderen en in de opvang van slachtoffers. Daarom is het van belang dat de geoormerkte steun van het Nederlandse kabinet aan de VN-Rapporteur voor Geweld tegen Kinderen voortgezet wordt.
Kinderen in detentie: Exacte cijfers ontbreken, maar wereldwijd zitten vermoedelijk minstens een miljoen kinderen vast in gevangenissen, vaak voor lichte vergrijpen en onder erbarmelijke omstandigheden. In zaken van minderjarige verdachten en veroordeelden dient rekening te worden gehouden met hun leeftijd. Dat betekent onder meer dat staten ervoor moeten zorgen dat er wetten, procedures en instellingen zijn die bedoeld zijn voor kinderen. Uitgangspunt daarbij is dat kinderen zo veel mogelijk buiten stafrechtelijke procedures gehouden worden en alternatieve opvoedkundige straffen opgelegd te krijgen. Training van personeel in de rechtspraak, de politie en het gevangeniswezen is van cruciaal belang. Om ervoor te zorgen dat vrijheidsbeneming alleen wordt gehanteerd als uiterste maatregel en wereldwijd rekening wordt gehouden met de rechten van minderjarigen verdachten en veroordeelden is het van belang dat Nederland zich uitdrukkelijk committeert aan een beleid dat zich inzet voor het terugbrengen van het aantal kinderen in gevangenissen
Participatie: Het derde Facultatief Protocol bij het Kinderrechtenverdrag maakt het mogelijk dat kinderen een klacht of probleem waarvoor zij in eigen land geen gehoor vinden, aan het Comité inzake de Rechten van het Kind kunnen voorleggen. De klachtenprocedure geeft het Kinderrechtencomité mogelijkheid meer inzicht te krijgen in wereldwijde schendingen van kinderrechten. De ondertekening en ratificatie van dit Protocol door Nederland is daarom van groot belang.
Kinderhandel: Het Nederlandse mensenrechtenbeleid zet in op structurele operationele samenwerking met landen waar kinderen vandaan verhandeld worden, zoals gedaan is met Nigeria, Bulgarije en Roemenië in de vorm van Joint Investigation Teams. Nederland investeert ook in structurele samenwerking met landen waar Nederlanders heen gaan om kinderen seksueel te misbruiken. Internationale samenwerking moet een meer multidisciplinaire insteek krijgen door ngo’s in deze landen te versterken en de particuliere sector erbij te betrekken.
Meisjesrechten: Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest voorkomende en wijdverspreide schendingen van de mensenrechten. Wereldwijd komt ten minste een derde van de vrouwen en meisjes met een vorm van geweld in aanraking. De bevordering van de gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen dient een prioritair thema binnen het Nederlands mensenrechtenbeleid te zijn, met daarbij speciale aandacht voor preventie en bescherming tegen geweld, zoals seksueel en gendergerelateerd geweld, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Onderwijs voor meisjes zorgt aantoonbaar voor kleinere en gezondere gezinnen, meer sociale cohesie en welvaart. Het bevorderen meisjesrechten is ook om die reden noodzakelijk.
Kinderen met beperkingen: Ter bescherming van de rechten van kinderen met beperkingen is het van belang dat Nederland het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ondertekent en ratificeert.
Kinderen in gewapende conflicten: Wereldwijd leven meer dan een miljard kinderen in situaties van gewapende conflicten. De inzet van Nederland via bestaande initiatieven zoals het VN Monitoring en Reporting Mechanism en de naleving van de EU Richtlijnen aangaande kinderen in gewapende conflicten, is hard nodig.
Europese Unie: De Europese Unie is een cruciale actor voor kinderrechten in de wereld en Nederland zou zich moeten inzetten om de Europese Unie actiever en effectiever te laten optreden ten aanzien van kinderrechten. In de Europese Unie dient al het beleid getoetst te worden op kinderrechten (mainstreaming van kinderrechten). Ook in de Nederlandse mensenrechtenstrategie is deze mainstreaming noodzakelijk.
Bronnen:
§ ‘Kinderrechten in Nederland 2008-2012. De vierde rapportage van het Kinderrechtencollectief aan het VN-Kinderrechtencomité,’ uit april 2012, zie http://www.kinderrechten.nl/images/16/308.pdf
§ Jeugdparagraaf voor het Regeerakkoord 2012-2016 van het Kinderrechtencollectief, dd 20 september 2012, zie http://ecpat.sitespirit.nl/images/68/2003.pdf
§ Gezamenlijk brief van een groot aantal kinderrechtenorganisaties aan de lijsttrekkers van de politieke partijen, dd 23 augustus 2012, zie http://www.defenceforchildren.nl/images/68/1950.pdf
§ Rachel Marcus, Paola Pereznieto, Erin Cullen and Patrick Carter, Overseas Development Institute, April 2012 ‘Progress in Child Well-Being: Building on what works’