Kinderrechten
Kinderrechten moeten een duidelijk thema zijn in de mensenrechtenstrategie van ieder land dat partij is bij het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), dus ook van Nederland. Naast gelijke rechten voor vrouwen zouden dus ook gelijke rechten voor meisjes en voor alle kwetsbare kinderen binnen de thema’s van de Nederlandse mensenrechtenstrategie terug moeten komen.
Een derde van de wereldbevolking en meer dan de helft van de bevolking in ontwikkelingslanden bestaat uit kinderen. De harde werkelijkheid is dat de meesten van hen geen kind mogen, of kunnen zijn omdat ze vanwege sekse, etniciteit, geaardheid, handicap of omdat ze in armoede leven geen gelijke kansen krijgen.
Armoede en ongelijke kansen berokkenen kinderen onherstelbare schade, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Het maakt dat kinderen worden uitgebuit, ondervoed zijn en geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals school en gezondheidszorg.
Kinderen wiens fundamentele rechten (zoals vastgelegd in het IVRK) geschonden worden hebben maar een kleine kans om zich later in hun volwassen leven te ontwikkelen tot productieve krachten in de samenleving. Als volwassene geven ze doorgaans de armoede opnieuw door aan hun eigen kinderen waardoor een vicieuze cirkel van armoede ontstaat.
Al te vaak krijgen kinderen een passieve rol in het ontwikkelingsproces toebedeeld. Maar in werkelijkheid zijn ze belangrijke actoren, die bewust een rol kunnen spelen in hun eigen ontwikkeling. Kinderen die een eigen mening mogen vormen en uiten over zaken die hen aangaan en waarnaar ook geluisterd wordt, zullen als volwassenen beter kunnen bijdragen aan economische groei en ontwikkeling van hun maatschappij.
Met onderwijs, bescherming tegen uitbuiting en een goede gezondheidszorg, wordt de basis gelegd voor duurzame groei en vooruitgang. De Wereldbank berekende in 2010 dat elke euro die in kinderen wordt geïnvesteerd, 7 euro opbrengt voor maatschappij en economie. Een betere investering in de strijd tegen armoede kan men zich amper inbeelden. De politieke wil om kinderrechten centraal te stellen in het beleid en dit in de praktijk brengen, is hierbij cruciaal.
Deze oproep komt van UNICEF Nederland, Save the Children en Terre des Hommes en is in lijn met de boodschap die 24 kindgerichte organisaties vorige jaar rond verkiezingen uitdroegen om te investeren in een veilige en rechtvaardige wereld voor kinderen: http://bit.ly/VDhYnz
Binnen de verschillende(sub) thema’s in deze online consultatie zullen we ideeën aanreiken om dit in de praktijk te brengen.
Priya Dubey uit India laat in volgende OneMinute Junior filmpje zien welke verandering zij wil om gelijke rechten in haar familie te realiseren:
http://www.theoneminutesjr.org/index.php?thissection_id=10&movie_id=201100244