Stap 2: ga naar de ballon 'wat vind jij belangrijk?'
Nederland kijkt naar de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in brede zin: binnen de individuele geloofsvrijheid valt ook het recht van geloof te veranderen, een atheistische levensovertuiging aan te hangen, of zonder religieuze overtuiging of activiteit te leven. Scheiding van kerk en staat en een inclusieve mensenrechtenbenadering, zijn belangrijke uitgangspunten.
In EU verband stellen we ons in de de mensenrechtenfora van de Verenigde Naties actief op. We willen mensenrechtenstandaarden verder uitwerken en verzetten ons tegen elementen die de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging ondermijnen.
We hebben actief bijgedragen aan de EU-richtlijnen godsdienstvrijheid die naar verwachting snel door de RBZ zullen worden aangenomen. We verwachten dat EU-delegaties en ambassades van lidstaten dmv deze richtlijnen beter in staat zullen zijn godsdienstvrijheid actief te bevorderen. Wanneer mogelijk agenderen we het thema in VN, OVSE of RvE verband. We zijn EU chef-de-fil voor het thema binnen de OVSE en initieerden eind vorig jaar nog een expertbijeenkomst binnen de VN en een thematisch debat in de RvE.
Bilateraal zetten we in op voortgaande beleidsintensivering in het kader van de pilot. We kunnen niet overal ter wereld bilateraal optreden. Wel kunnen we proberen meer inzicht te verkrijgen in de problematiek en een concrete bijdrage te leveren aan verbetering van de lokale situatie in een aantal landen, door onderzoek, dialoog en projectactiviteiten. Daarnaast zetten we het Mensenrechtenfonds in voor projectactiviteiten specifiek gericht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en maken we strategisch gebruik van onze Mensenrechtenambassadeur om het thema tijdens zijn reizen op te brengen.