Απομαγνητοφώνηση ρεπορτάζ

Νίκαια. Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει η παραθαλάσσια πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας με πολλά εκατομμύρια ευρώ ελληνικής φοροδιαφυγής, η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία αυτού του 38χρονου άνδρα. Ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC Eρβέ Φαλσιανί, είναι ο άνθρωπος που έχει στην κατοχή του στοιχεία που κάνουν χιλιάδες καταθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να τρέμουν. Σε ολόκληρο τον κόσμο.. αλλά και στην Ελλάδα.


Σοφία Παπαιωάννου

Φοβάστε για την ζωή σας;


 Ερβέ Φαλσιανί

 Όχι δεν φοβάμαι. Δεν με ενδιαφέρει. Είμαι ελεύθερος να εκφραστώ και να εξηγήσω αυτά που πρέπει.


 Η συνάντηση μας με τον Φαλσιανί είχε προγραμματιστεί να γίνει αρχικά στο γραφείο του δικηγόρου του Πατρίκ Ριζό στο κέντρο της  Νίκαιας.Όταν φτάσαμε όμως εκεί μας ανακοίνωσαν ότι o τόπος συνάντησης αλλάζει.  Ο Φαλσιανί βρίσκεται  υπό την προστασία των γαλλικών αρχών.  Η συνάντηση γίνεται τελικά στην ταράτσα ενός μεγάλου ξενοδοχείο της πόλης. Ο Φαλσιανί γεννήθηκε στο Μονακό από πατέρα Ιταλό και μητέρα Γαλλίδα.  Από μικρός γνώρισε δύο πράγματα στην γενέτειρά του το Μόντε Κάρλο.


Ερβέ Φαλσιανί

Τράπεζες και καζίνο. Όταν γεννιέσαι σε ένα τέτοιο μέρος βλέπεις αλλιώς την οικονομία και τη διεθνή πολιτική.


Σοφία Παπαιωάννου

Μαθαίνεις και να τζογαρεις.


Ερβέ Φαλσιανι

Όχι τόσο πολύ.


Κάπως έτσι ο Φαλσιανί αποφασίζει να γίνει προγραμματιστής. Το 2000 ο Φαλσιανί μετακομίζει στη Γενεύη και προσλαμβάνεται από την τράπεζα HSBC στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα ηλεκτρονικά συστήματα. Εκεί όμως ο Φαλσιανί αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις και να εμπεδώνει την άποψη ότι ο κόσμος των τραπεζών δεν είναι τόσο αθώος όσο πίστευαν οι συνάδελφοί του.  


Ερβέ Φαλσιανί

Ακόμα και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι κρυβόταν. Δεν καταλάβαιναν πόσο άδικο ήταν.


Σοφία Παπαιωάννου

Σας ενοχλούσε;


 Ερβέ Φαλσιανί

Αρχικά το καταλάβαινα. Αργότερα έβλεπα ότι δεν ήταν δίκαιο.


Στα τέλη του 2006 ο Φαλσιανί έχει πια αναβαθμιστεί στο τμήμα του και η τράπεζα του αναθέτει μία πολύ σημαντική εργασία: τη μεταφορά του αρχείου όλων των πελατών της σε νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Τότε είναι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τράπεζας, που ο Φαλτσιανί δράττει την ευκαιρία και για μήνες μεταφέρει όλα τα στοιχεία των πελατών  στον προσωπικό του υπολογιστή.


Σοφία Παπαιωάννου

Πώς είχατε τις πληροφορίες στον υπολογιστή σας.


Ερβέ Φαλσιανί

Αυτό είναι μέρος του προβλήματος.


Θα περάσουν δύο σχεδόν χρόνια  μέχρι η HSBC να ανακαλύψει την κλοπή. Τον Δεκέμβριο του 2008 ο Φαλσιανί  διαφεύγει στη Γαλλία στο σπίτι της οικογένειας του στα περίχωρα της Νίκαιας. Οι Ελβετικές αρχές ζητάν αμέσως από την Γαλλία να κάνει έλεγχο στο σπίτι του.  Την έρευνα αναλαμβάνει η Εισαγγελία της Νίκαιας.  Στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης συναντήσαμε τον μακροβιότερο και διασημότερο εισαγγελέα της Νίκαιας.  Ο Eric de Montgolfier έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που έβαλε στην φυλακή τον Μπερνάρ Ταπί συνεργάτη του πρώην Γάλλου προέδρου Μιτεράν για μία υπόθεση με στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.


Σοφία Παπαιωάννου

Πότε και πως λάβατε γνώση για τα στοιχεία του Φαλσιανί;


Ερικ ντε Μοντγκολφιε, Εισαγγελέας

Στο τέλος του 2008, αρχές 2009, η Ελβετία μου ζήτησε να ανακρίνω τον κύριο Φαλσιανι στη Νίκαια.  Μου ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση και να ερευνήσω το σπίτι του . Εκτέλεσα λοιπόν την αίτηση της Ελβετίας  και ανακάλυψα  έναν υπολογιστή με στοιχεία. Ο Μοντγκολφιέρ όμως πριν δώσει τα στοιχεία στην Ελβετία αρχίζει να τα ερευνά και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να ενδιαφέρουν και τον ίδιον.


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,Εισαγγελέας

Είναι σαν να βρίσκαμε ένα πτώμα στο σπίτι. Γνωρίζω ότι οι   Ελβετοί λένε ότι  δεν έπρεπε να ασχοληθείτε με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να μας τα δώσετε όλα.  00.28.16 Ναι αλλά αν βρω ένα πτώμα στο σπίτι πρέπει να κάνω ότι δεν το είδα;  


Σοφία Παπαιωάννου

Είναι όμως προϊόν κλοπής;


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,Εισαγγελέας

Αυτό υποστηρίζει η Ελβετία αλλά για να υπάρχει κλοπή θα πρέπει πρώτα ένα δικαστήριο να το πει..


Η ενέργεια αυτή του Μοντγκολφιέ είναι που δημιουργεί και ένα μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελβετία που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αποκαλύπτεται ότι ο Φαλσιανί είχε έρθει σε επαφή και με έναν Γάλλο κατάσκοπο εγκαταστημένο από την Γαλλική Εφορία στην Ελβετία για να ανακαλύπτει Γάλλους φοροφυγάδες.


 Ζεράρ Νταβέ,δημοσιογράφος

Το Υπουργείο Οικονομικών φοβόταν, ότι η ελβετική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακαλύψει πράγματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που μπορεί να μην ήταν πολύ νόμιμα.


Ο Γάλλος δημοσιογράφος Gerarg Davet επικεφαλής του τμήματος ερευνητικής δημοσιογραφίας της εφημερίδας Le Monde έχει ασχοληθεί με την υπόθεση Φαλσιανί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή.


 Ζεράρ Νταβέ,δημοσιογράφος

Αλλά η γαλλική δικαιοσύνη συμφώνησε να δώσει αυτά τα στοιχεία και οι διαπραγματεύσεις έγιναν από υψηλόβαθμα στελέχη του Πρωθυπουργικού Μεγάρου από τον Γάλλο Πρωθυπουργό.


Ζεράρ Νταβέ,δημοσιογράφος

Και η κρίση τελείωσε. Δεν συνέφερε την  Ελβετία  να έχει προβλήματα με την Γαλλία και το αντίστροφο.


Ο Φαλσιανί ισχυρίζεται ότι με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του θέλησε να αποκαλύψει στον κόσμο έναν μυστικό πόλεμο που πραγματοποιούν οι τράπεζες εις βάρος των πολιτών με όπλο τις εταιρείες ασπίδες - όπως τις αποκαλεί, τις γνωστές offshore που κρύβουν παράνομα αποκτηθέντα χρήματα αλλά και χρήματα που δεν θα φορολογηθούν ποτέ.  


Ερβέ Φαλσιανί

Οι εταιρείες ασπίδες είναι το νομικό όχημα για να  μεταφέρουν χρήματα από μια χώρα σε άλλη και αποτελούν τεράστιο κομμάτι των διεθνών αγορών.


Σοφία Παπαιωάννου

Λέτε ότι πρόκειται για πόλεμο και ότι λίγοι πολεμούν. Γιατί πολεμάτε ;


Ερβέ Φαλσιανί

Γιατί έχω τις αποδείξεις.


Σοφία Παπαιωάννου

Αισθάνεστε ότι πολεμάτε μόνος;


Ερβέ Φαλσιανί

Κάνω τη δουλειά μου. Αυτή είναι η δουλειά μου.


Σοφία Παπαιωάννου.

Και ποια ακριβώς είναι η δουλειά σας;


Ερβέ Φαλσιανί

Να εγγυηθώ ότι αυτές οι αποδείξεις δεν θα εξαφανιστούν και για να αντιληφθούν οι πολίτες τι σημαίνει ιδιωτική τράπεζα και γιατί τους  επηρεάζει καθημερινά.


Αλλά τον αγώνα του Φαλσιανί δεν τον πιστεύουν όλοι. Εκπρόσωπος της HSBC απάντησε στους Νέους Φακέλους ότι ο Φαλσιανί ΕΚΛΕΨΕ τα στοιχεία και η εκμετάλλευσή  τους συνιστά χρήση προϊόντων κλοπής. Μάλιστα η Γαλλική εφημερίδα Le Monde μας παραχώρησε  εισαγγελικό έγγραφο με καταθέσεις μαρτύρων που αποδεικνύει ότι ο Φαλσιανί χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ruben Al Chidiack και σε συνεργασία  με μία συνάδελφό του από την τράπεζα προσπάθησε  να πουλήσει στοιχεία των καταθετών στον Λίβανο και συγκεκριμένα σε τράπεζα της Βηρυτού. Ο Φαλσιανί όμως, εβραϊκής καταγωγής, ισχυρίζεται πως πριν πάει στο Λίβανο είχε απαχθεί από την Mossad την Ισραηλινή μυστική υπηρεσία και ότι παγιδεύτηκε για να βρεθεί στο Λίβανο. Όμως αλλάζει συχνά την εκδοχή του και δεν δίνει σαφή απάντηση.


 Σοφία Παπαϊωάννου

Λένε  ότι πήγατε στο Λίβανο και προσπαθήσατε να πουλήσετε στοιχεία στους Λιβανέζους.


Ερβέ Φαλσιανί

Ναι βεβαίως πήγα αλλά φυσικά δεν πήγα για να πουλήσω στοιχεία, όλα αυτά θα εξηγηθούν αλλά προς το παρόν είναι μυστικά.                                                                         


Ζεράρ Νταβέ,δημοσιογράφος,

Υπάρχουν δύο Φαλσιανί αυτός που λέει είμαι ένας ήρωας και ο άλλος που πηγαίνει στο Λίβανο και προσπαθεί να πουλήσει τα στοιχεία και δεν τα καταφέρνει και φεύγει.


Ο Εισαγγελέας πάντως μας διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν πλήρωσε χρήματα για να πάρει τα στοιχεία από τον Φαλσιανί.


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,εισαγγελέας 

Έχουν υποθεί πολλά για τον κύριο Φαλσιανί αλλά για ένα είμαι σίγουρος. Ότι ποτέ δεν μου ζήτησε κάτι ποτέ, ποτέ.


Σοφία Παπαιωάννου

Ζητήσατε ποτέ χρήματα για τις πληροφορίες που είχατε;

 

Ερβέ Φαλσιανί

Ποτέ.


Ζεράρ Νταβέ,δημοσιογράφος,Le Monde

Η  γαλλική κυβέρνηση συνήθως είναι διαφανής αλλά εδώ δεν είναι καθόλου δεν γνωρίζουμε τι έκανε δεν γνωρίζουμε αν πούλησαν η όχι, τι αγόρασαν η όχι, δεν υπάρχει διαφάνεια. 


Η έρευνα της εισαγγελίας στη Νίκαια όμως δεν αφορά μόνο στην Γαλλία.  Μέχρι σήμερα οι Γάλλοι μπορεί έχουν ερευνήσει μόνο ένα μικρό κομμάτι των αρχείων  αλλά έχουν ήδη ανακαλύψει μία ολόκληρη βάση δεδομένων με ονόματα και στοιχεία καταθετών από ολόκληρο τον κόσμο.


Ο Εισαγγελέας εδώ στη Νίκαια μας αποκάλυψε ότι στη λίστα που κατέχουν στα χέρια τους υπάρχουν τα ονόματα 8.000 καταθετών από 170 χώρες από αυτές τις 8.000 δεν γνωρίζουν τα 2.800 από ποιες χώρες προέρχονται ,το εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε αυτή τη λίστα  οι Έλληνες καταθέτες κατέχουν την δέκατη τέταρτη θέση.


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,εισαγγελέας

 Έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο δεδομένων του υπολογιστή. και αυτά τα στοιχεία μου λένε ότι αν τα αποτυπώναμε σε ένα χαρτί θα γέμιζε ένα βαγόνι τρένου. Μπορούμε να φανταστούμε τον όγκο.  Πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις όταν μπαίνουμε στον υπολογιστή με δικαστική προσφυγή και όλα εξαρτώνται από την  ερώτηση ,η απάντηση εξαρτάται από την ερώτηση.


Για πρώτη φορά, ο Μοντγκολφιέ απαντά στους Νέους Φακέλους, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Ελληνικές αρχές.


Σοφία Παπαιωάννου

Πόσοι Έλληνες  βρίσκονται στη λίστα;


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,εισαγγελέας

Τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με την Ελλάδα είναι 1970.


Αυτά τα 1970 ονόματα είναι μέρος μόνο αυτών που θα μπορούσαν να βρεθούν στον υπολογιστή του Φαλσιανί.  Και είναι ονόματα φυσικών προσώπων και όχι  off shore εταιρειών.  Για να εντοπίσει κανείς αν υπάρχει φοροδιαφυγή θα πρέπει να κάνει επιπλέον έρευνα σε κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα. Ο Φαλσιανί συνεργάστηκε με τον Μοντγκολφιέ για να τον βοηθήσει να καταλάβει πόσοι από τους Γάλλους της λίστας θα μπορούσαν να τον ενδιαφέρουν σε μελλοντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής.  Το ίδιο συνέβη και όταν οι Ιταλικές αρχές ζήτησαν στοιχεία από τον Εισαγγελέα της Νίκαιας για να εντοπίσουν Ιταλούς φοροφυγάδες.


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ,εισαγγελέας

Δεν έχω κανένα λόγω στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων να μην δώσω αυτή τη λίστα που έδωσα και στον Εισαγγελέα του Τορίνο και σε Γερμανό Εισαγγελέα.


Σοφία ΠαπαΪωάννου

Εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει τη βοήθειά σας, θα τη βοηθήσετε?


Ερβέ Φαλσιανι

Φυσικά.


Ο εισαγγελέας της Νίκαιας πάντως μας διαβεβαίωσε ότι κανένας Έλληνας εισαγγελέας δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει στοιχεία από τον ίδιο  για τους Έλληνες καταθέτες. Τα στοιχεία του Φαλσιανί όμως διαθέτει και το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι. Περπατώντας στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Υπουργείου φτάσαμε στο γραφείο του  Jean Marc Fenet Διευθυντή φορολογικών εσόδων του κράτους.  O Fenet μας επισήμανε στα πρώτα λεπτά της συνάντησης ότι τα στοιχεία του Φαλσιανί τα κατέχει νόμιμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας αλλά ζήτησε να μην τον ρωτήσουμε τίποτα για τον Φαλτσιανί ούτε για το αν έχει παραδώσει στοιχεία στην Ελλάδα.


 Ζαν-Μαρκ Φενέτ,  διευθυντής Φορολογικών Εσόδων

Η  συνεργασία μεταξύ των χωρών και των φορολογικών υπηρεσιών είναι  μια παλιά. Οι υπηρεσίες στα πλαίσια του ΟΟΣΑ και  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανταλλάσσουν πληροφορίες βάση διμερών συμβάσεων, η ανταλλαγή πληροφοριών είναι νόμιμη.


Σοφία ΠαπαΪωάννου

Με την Ελλάδα θα μοιραζόσασταν αυτές τις πληροφορίες;


Ζαν-Μαρκ Φενέτ,διευθυντής φολογικών εσόδων

Θα το κάναμε για την Ελλάδα όπως θα το κάναμε και για οποιοδήποτε άλλη χώρα.


Στην Ελλάδα υπεύθυνος για την συλλογή τέτοιων πληροφοριών είναι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.


Ηλίας Πλασκοβίτης,γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

Ακούστε όπου πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα από οποιαδήποτε πηγή έχουν προέλθει αυτά τα στοιχεία το υπουργείο οικονομικών άμεσα έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές του κράτους που ακούσαμε ότι έχει αυτές τις πληροφορίες και ζητάει στοιχεία για τυχόν Έλληνες πολίτες που περιλαμβάνονται σε καταλόγους με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.


 Σοφία Παπαιωάννου

Οπότε η λίστα με τα στοιχεία που έχει ο Φαλσιανί, λένε ότι υπάρχουν 1970 ονόματα Ελλήνων μέσα σ' αυτή τη λίστα που τα 'χει και σε και οι αστυνομικές αρχές. Αυτά τα έχετε ζητήσει;


Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

Ακούστε θα ήθελα να μείνω στην γενική τοποθέτηση που έκανα.


Ακόμα όμως και αν τα στοιχεία δοθούν στον Πλασκοβίτη, ακόμα και αν το ελληνικό υπουργείο ζητήσει την συνδρομή του Φαλσιανί,  η Ελλάδα θα πρέπει να διασταυρώσει με ηλεκτρονικό τρόπο τα στοιχεία από διάφορες πηγές κάτι που έχει κάνει ήδη η Γαλλία.


Ζαν-Μαρκ Φενέτ, διευθυντής φορολογικών εσόδων

Για τους πολίτες με τα μέσα που διαθέτουμε δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό αρχείο με την άδεια μιας  επιτροπής. Στη Γαλλία η  Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών ασχολείται με τα ηλεκτρονικά  αρχεία  με προσοχή. Είναι ανεξάρτητη και έδωσε το πράσινο φως για να δημιουργήσουμε αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε για λογαριασμούς οι οποίοι δεν είναι δηλωμένοι και βρίσκονται στο εξωτερικό.


Ο  Μοντγκολφιέ από την έρευνα του στον υπολογιστή του Φαλσιανί μπόρεσε να εντοπίσει Γάλλους φοροφυγάδες από τους οποίους η Γαλλία έχει ήδη  συγκεντρώσει χρήματα.


Σοφία Παπαιωάννου

Πόσα χρήματα κερδίσατε από αυτήν την έρευνα?


Ερικ Ντε Μοντγκολφιέ, εισαγγελέας

Ο  υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας  είπε ότι έχω κάποια ονόματα που έχουν παράνομες καταθέσεις στη Ελβετία. Αν εμφανιστούν θα βρούμε μια μέση λύση.  Η  Γαλλία εισέπραξε πολλά χρήματα.


Ερβέ Φαλσιανί 

Η πληροφορία έδωσε τη δυνατότητα στους Γάλλους υπηκόους να πάρουν πίσω εκατομμύρια ευρώ.


Όμως ακόμα και αν η Ελλάδα εντοπίσει σε καταθέσεις φοροδιαφυγή δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας Ηλίας Μπίσιας.


Ηλίας Μπίσιας, δικηγόρος Αθηνών-Ελβετίας

Πρόκειται για παράνομη χρήση αποδεικτικών στοιχείων χρήση την οποία ρητός απαγορεύει το σύνταγμα μας .Συνεπώς εάν η Ελλάδα το ελληνικό κράτος το ελληνικό δημόσιο προβεί σε συναλλαγή σε σχέση με έναν δίσκο ο οποίος έχει ονόματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα από οποιαδήποτε ελβετική τράπεζα είναι ο ίδιος κλεπταποδόχος.


Σοφία Παπαιωάννου

Αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούσαμε τα στοιχεία του  Φαλσιανί, αυτά μπορούνε να σταθούν ενώπιον ενός ελληνικού δικαστηρίου;


Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

Εφόσον έχουμε τέτοια στοιχεία θα τα θέσουμε υπόψη των δικαστικών αρχών. Δεν πρόκειται δηλαδή να μην τα θέσουμε αναρωτώμενοι για την απώτερη προέλευσή τους.


 Η Ελληνική νομοθεσία είναι σαφής.  Κάθε Έλληνας με φορολογική κατοικία την Ελλάδα πρέπει να δηλώνει το παγκόσμιο εισόδημά του.  Οι τράπεζες της Ελβετίας  φορολογούν τις καταθέσεις και είναι υποχρεωμένες να στέλνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο ένα ποσοστό των τόκων των ελληνικών καταθέσεων.


Ηλίας Μπίσιας, δικηγόρος Αθηνών-Ελβετίας

Από το ποσό που παρακρατείτε στην πηγή πάντα στον Ελβετικό λογαριασμό το 75 τα εκατό πηγαίνει στη χώρα όπου κατοικεί ο πελάτης  δηλαδή αν κάποιος Έλληνας έχει ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία το 75 τα εκατό της φορολόγησης των τόκων του πηγαίνει στην Ελλάδα. Και το 25 τα εκατό παραμένει στην Ελβετία.


Ένας τρόπος αποφυγής της φορολόγησης είναι να ανοιχτεί λογαριασμός στο όνομα νομικού προσώπου ή off shore κάτι που έχουμε ενδείξεις ότι προτιμούν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια διότι μειώθηκαν στο μισό οι φόροι που κατέβαλλε πέρσι η Ελβετία στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια το ποσό των ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό. 


Σοφία Παπαιωάννου

Έχετε κάνει κάποιον υπολογισμό αν θα ξέρετε πόσα περίπου θα ήταν τα έσοδα του κράτους σε περίπτωση που μπορούσατε να καταπολεμήσετε αυτού του είδους της φοροδιαφυγή; με τις καταθέσεις στο εξωτερικό;


Ηλίας Πλασκοβίτης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

Θα ήμουνα διστακτικός να δώσω αριθμούς αλλά αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν εκτιμάμε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα να φτάνει μέχρι  το 30 ή 35 % της πραγματικής οικονομίας που έχουμε, που καταγράφουμε επισήμως, τα νούμερα είναι θεωρητικά τεράστια.


Οι Νέοι Φάκελοι γνωρίζουν ότι στην κατοχή των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών  βρίσκονται χιλιάδες ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό τα οποία δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί για φοροδιαφυγή. Πίσω στην Γαλλία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.  Για τον Φαλσιανί τον άνθρωπο που άλλοι είπαν κλέφτη και άλλοι χρήσιμο στρατιώτη στη μάχη εναντίον του μαύρου χρήματος, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης πρέπει να δράσει. 


Ερβέ Φαλσιανί

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ένας κρυφός  πόλεμος, κρυφά, και είμαστε όλοι θύματα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εάν κάνετε τη σύνδεση μεταξύ δημοσίου ελλείμματος και ιδιωτικών τραπεζών θα αλλάξετε γνώμη. Σταματώντας αυτό, σταματά η αιμορραγία


Enter the title of your article


Enter a short (max 500 characters) summation of your article
Enter the main body of your article
Lock
+Comments (0)
+Citations (0)
+About
Enter comment

Select article text to quote
welcome text

First name   Last name 

Email

Skip