Απομαγνητοφώνηση ρεπορτάζ

Γιώργος Παπανδρέου – απόσπασμα από την διακαναλική συνέντευξη
Αν δω λοιπόν ότι αυτή η χώρα δυσκολεύεται και μπαίνει σε αδιέξοδο και όλα αυτά θα συναθροιστούν, και οπωσδήποτε το μήνυμα των εκλογών μπορεί να είναι ένα μήνυμα που θα μας δώσει νέα δυναμική προς τα μπρος ή να δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών. Όλα αυτά θα συναθροιστούν.

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί από τον ίδιο και την κυβέρνηση να μην συναθροιστεί με άλλα δεδομένα στα οποία όλα μαζί αν κοιτάξει κανείς, αν έχει την δυνατότητα να πει ότι εδώ μου αφαιρούν πλέον την δυνατότητα, μου ισχυρίζονται ότι δεν μπορώ πια να συνεχίσω να κυβερνώ τότε στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα χρειαστεί πράγματι να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός και αυτό όπως ξέρουμε όλοι στις δημοκρατίες γίνεται μέσα από εθνικές εκλογές.

Πάνος Παναγιωτόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου, Νέα Δημοκρατία
Περίπου λέει στο εκλογικό σώμα ότι δεν θα είναι αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό της χώρας ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα συνιστά αποδοκιμασία για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές.

Το θέμα είναι ποιος και πως θα συναθροίσει τα αποτελέσματα και τα δεδομένα….

Από τις πρώτες μέρες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους οι δημοτικές εκλογές έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Μάλιστα στην χώρα μας, πρώτα έγιναν εκλογές για ανάδειξη δημάρχων το 1833 και μετά από μία δεκαετία σχεδόν βουλευτικές εκλογές. Ο δήμαρχος κάθε πόλης στις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου κράτους αποτελούσε μία πολιτική προσωπικότητα με μεγάλη δύναμη και επιρροή.  Αυτό μέχρι το 1912, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος με μία ριζική αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης κατάργησε όλους τους βαυαρικούς δήμους και δημιούργησε χιλιάδες κοινότητες, όπως μας εξηγεί ο εκλογικός αναλυτής και επιστημονικός συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Σταθόπουλος.

Σοφία Παπαϊωάννου
Ο Βενιζέλος γιατί θέλησε να βάλει στο εκλογικό σύστημα τις κοινότητες;

Πάνος Σταθόπουλος – εκλογικός αναλυτής
Σίγουρα ένας από τους λόγους και ορισμένοι πιστεύουν ίσως και ο σημαντικότερος ήταν η μεγάλη επιρροή που είχαν οι δήμαρχοι, ότι ο σκοπός ήταν να περιοριστεί κάπως η μεγάλη επιρροή των Δημάρχων.

Σήμερα μετά από έναν αιώνα  ξαναγυρίζουμε πάλι στην προ Βενιζέλου εποχή.  Το πρόγραμμα Καποδίστριας κατήργησε τις 6 περίπου χιλιάδες κοινότητες του Βενιζέλου ενώ με το πρόγραμμα Καλλικράτης οι δήμοι μειώνονται  σε 325 και οι περιφέρειες σε 13.

Πάνος Σταθόπουλος – εκλογικός αναλυτής
Και αυτό αν όντως είχε σημασία σε εκείνη την εποχή μπαίνει κανείς σε σκέψεις πόσο σημασία θα έχει και σήμερα και αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε αυτή τη στιγμή για 325 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα σαν ένα δεύτερο σώμα πλάι στο σώμα των τριακοσίων βουλευτών.

Το βράδυ των αυτό-διοικητικών εκλογών έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον χάρτη της Ελλάδας με μπλε και πράσινα κυρίως χρώματα που αντιστοιχούν στους δήμους και τις περιφέρειες που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Στις τωρινές όμως εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει χρίσμα μόνο στους μισούς περίπου δήμους της χώρας. Στους υπόλοιπους οι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι.  Τι χρώμα θα έχει ο φέτος ο μισός χάρτης της χώρας; Λευκό;

Περιστέρι, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.  Τα εκλογικά περίπτερα κλειστά.

Ανδρέας Παχατουρίδης – υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου
Μα ποια κόμματα καλή μου κυρία. Εδώ πέρα δεν έχουν ανοίξει ούτε τα εκλογικά τους περίπτερα. Κάποτε τα ανοίγανε δυο μήνες και τρεις μήνες και ήτανε διακόσια και τριακόσια  άτομα κάθε βράδυ έξω από τα εκλογικά περίπτερα στην μικρότερη πόλη.

Κυριακή πρωί, ο υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης εγκαινιάζει με την παρουσία της Νάνας Μούσχουρη την νέα βιβλιοθήκη του Δήμου. 

Νάνα Μούσχουρη
 Ευχαριστώ το δήμαρχο για τη μεγάλη τιμή που μου κάνει.

Ο Παχατουρίδης μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι από τους πρώτους δημάρχους που χρησιμοποίησαν τον τίτλο ανεξάρτητος.

Ανδρέας Παχατουρίδης – υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου
 Η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα κόμματα για τις τοπικές εκλογές…Στην προκειμένη περίπτωση στη πόλη μας το Περιστέρι εγώ πιστεύω ότι το χρίσμα το δίνει η κοινωνία.

Εδώ και δύο τετραετίες εκλέγεται ως ανεξάρτητος στο Περιστέρι με την σιωπηλή υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας που δεν κατεβάζει δικό της υποψήφιο στον Δήμο.

Ανδρέας Παχατουρίδης – υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου
Πιστεύω βαθύτατα ότι ζούμε στην εποχή του τέλους των χρισμάτων. Τα χρίσματα πιστεύω ότι σε πολύ λίγο καιρό θα είναι παρελθόν, για να μην σας πω ότι σε λίγα χρόνια  εάν επιμένουνε να τα κόμματα  να δίνουνε  χρίσματα θα βάζουν αγγελίες για να βρίσκουν υποψηφίους  για να τους χρίσουνε.

Πάτρα,  η πόλη που κάποιοι ονομάζουν και κάστρο του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο. Ο νέος Δήμος Πατρέων με το πρόγραμμα Καλλικράτης αναβαθμίζεται σε τρίτο πληθυσμιακά Δήμο της χώρας.  Εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει το χρίσμα στον νυν νομάρχη και πρώην βουλευτή  κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο.

Σοφία Παπαϊωάννου
Αν ήσασταν ανεξάρτητος και δεν είχατε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ότι θα περνάτε περισσότερες ή λιγότερες ψήφους;

Δημήτρης Κατσικόπουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων
Κοιτάξτε εγώ θεωρώ ότι όσοι συμπολίτες θέλουν να με τιμήσουν με την ψήφο τους θα το κάνουν είτε έχω το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ είτε δεν το έχω. Όλοι έχουμε μια πολιτική ταυτότητα είναι ανόητο να βγαίνουμε και να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν έχουμε κάποια κομματική ταυτότητα ή ότι είμαστε ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Θα έλεγα ότι στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεραστεί πολλά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Κατσικόπουλος διεκδικεί τον Δήμο απέναντι στον Γιάννη Δημαρά που προέρχεται επίσης από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο οποίος έχει επιλέξει να κατέβει ανεξάρτητος.

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων
Δεν πιστεύω στο χρίσμα. Όλοι ανήκουμε σε κάποιο κόμμα και δεν είμαστε ενάντια στα κόμματα. Είμαστε ενάντια στους μηχανισμούς που εκείνο που θέλουν είναι η διατήρηση της καρέκλας τους. Ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2006. Θα θυμίσω ότι στις πόλεις που είχαμε πάνω από 10.000 κατοίκους, οι κινήσεις οι ανεξάρτητες οι οποίες δηλώνανε ανεξάρτητες, πήραν ένα ποσοστό 27 %.

Ανεξάρτητοι συνδυασμοί υπήρχαν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αυτό που παρατηρούμε όμως στις τωρινές εκλογές είναι πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή μπορεί να είχαν την υποστήριξη κάποιου κόμματος σε αυτές τις εκλογές να ζητούν να μην πάρουν το χρίσμα.

Θεόδωρος Λουλούδης – διευθυντής, Data RC
Σε αυτές τις εκλογές η έννοια του ανεξάρτητου είναι μια έννοια που έχει απήχηση και προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν όσο μπορούν περισσότερο.

Ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης είναι Διευθυντής εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων που εδρεύει στην Πάτρα.

Θεόδωρος Λουλούδης – διευθυντής, Data RC
Σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως μετά την κρίση που αποκαλύφθηκε οικονομική περσυνή δεν είναι στην καλύτερη τους κατάσταση δεν έχουν ιδιαίτερη ελκτικότητα το να λέει λοιπόν κανείς σήμερα ότι εκπροσωπεί τα δύο κόμματα στα οποία ο πληθυσμός πιστεύει ότι φταίνε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν είναι ελκτικό και έτσι οι περισσότεροι μετέφεραν το μήνυμα προς το κόμμα τους ότι ναι θέλουμε τη στήριξη, ναι πείτε σε όλους τους ανθρώπους που έχουν κύρος να έρθουν στο ψηφοδέλτιο μας  αλλά σας παρακαλούμε μην πείτε ότι μας στηρίζετε.

Αυτό βέβαια το γνωρίζει και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. 

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Προϊόντος του χρόνου και γνωρίζοντας πολύ καλά την αρνητική πλευρά του κομματικού φαινόμενου όπως ιδίως όταν ήρθε σε επαφή με το κράτος αυτή εκδηλώθηκε, αφενός τα κόμματα άρχισαν να αποτραβιούνται, από την άλλη αφετέρου οι ίδιες οι κοινωνίες ήθελαν πια να αναπνεύσουν. Αυτό που επίσης όμως που πρέπει να σας τονίσω κ. Παπαιωάννου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπω απερχόμενη από-πολιτικοποίηση με την ευρύτερη έννοια.

Ακόμα όμως και ο ίδιος Υπουργός Εσωτερικών όταν εκλέχτηκε δήμαρχος Πάρου είχε κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Σοφία Παπαίωάννου
Δεν είχατε φοβηθεί ότι αν πάρετε το χρίσμα θα είχατε λιγότερες ψήφους;

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Όχι, γιατί ήταν γνωστό ποιος ήμουν, δεν ήταν κάτι που άλλαξε, ούτε είπα αυτό το κατά τη γνώμη μου υποκριτικό «κατέθεσα την κομματική μου ταυτότητα» ότι δεν είμαι πια ΠΑΣΟΚ κοκ. Απλώς είπα ότι αυτό στο οποίο προχωράω είναι κάτι που δεν το αποφάσισε μια κομματική οργάνωση, ένα κόμμα κάπου στην Αθήνα, αλλά είναι κάτι το οποίο το αποφάσισαν εδώ αυτοί οι 50 Παριανοί. Και έτσι προχωρήσαμε.

Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην υφυπουργός και στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος κύριος Κώστας Γκιουλέκας, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δήμο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για μια υποψηφιότητα πάνω και πέρα από κομματικές σφραγίδες και χρίσματα.
Για μια απάντηση στο ερώτημα των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων απευθυνθήκαμε στον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Σοφία Παπαϊωάννου
Βλέπουμε ότι σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους μισούς σχεδόν δήμους της χώρας τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν δώσει το χρίσμα σε υποψηφίους, αυτό σημαίνει κάτι πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή πια στον τρόπο που οι ψηφοφόροι βλέπουν τις εκλογές;

Πάνος Παναγιωτόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου, Νέα Δημοκρατία
Τα κόμματα παρά τη φθορά του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα και γενικότερα του πολιτικού συστήματος κυρίως παρά την κρίση της αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα είναι εκείνα που πρέπει να αποτελέσουν το όχημα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Όμως από την στιγμή που τα δεδομένα στους Δήμους είναι συγκεχυμένα ως προς το χρίσμα, πώς θα γνωρίζουμε την επόμενη των εκλογών ποιος νίκησε, ποιος έχασε αλλά και αν πηγαίνουμε σε νέες εθνικές εκλογές;

Γιώργος Παπανδρέου – απόσπασμα από την διακαναλική συνέντευξη
Για εμάς βεβαίως θα είναι θετική η ψήφος αν φανεί την πρώτη Κυριακή, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές, όπως συνηθίζεται να αξιολογείται από τους αναλυτές, παλαιότερα στις νομαρχιακές εκλογές αλλά και στους μεγάλους Δήμους.

Ο πρωθυπουργός στην διακαναλική του συνέντευξη, αλλά και επιστήμονες της κάλπης όπως ο κ. Σταθόπουλος πιστεύουν ότι για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα θα μπορούσαμε να στραφούμε και στα αποτελέσματα των εκλογών της περιφέρειας.

Πάνος Σταθόπουλος – εκλογικός αναλυτής
Νομίζω ότι στις περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαμε να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ καλή καταγραφή της ψήφου ανά κόμμα, επειδή είναι περίπου ξεκάθαρα και για όλες, περίπου για όλες τις περιφέρειες και περίπου για όλα τα κόμματα, δεδομένες οι υποψηφιότητες, μπορεί είναι να φανταστεί κανείς ότι κάνουμε σχεδόν  βουλευτικές εκλογές.
Με την εξής διαφορά όμως: ότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια που ψηφίζει σχεδόν ο ένας στους 3 ψηφοφόρους της χώρας, λίγο περισσότερο από 1 στους 3, έχουμε αυτήν την ιδιομορφία…

Κυριακή πρωί, πάλι στο Περιστέρι. Ο Γιάννης Δημαράς υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής επισκέπτεται στέκια και καφετέριες του Δήμου.

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Της Ντόρας είμαι, του Σαμαρά είμαι δεν μπορώ να είμαι του εαυτού μου; Απαγορεύεται;

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Εκτιμώ ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτή η προσπάθεια ποδηγέτησης των κομμάτων στα μέλη τους και στην κοινωνία, είναι σε μία φάση αμφισβήτησης και απόρριψης. Και ένστασης. Και μιας μέσα σε εισαγωγικά μιας επανάστασης και θα πάρει τη μορφή του χειμάρρου και καταιγίδας τα χρόνια που έρχονται. Το νιώθω! 

Ο Δημαράς που διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ όταν δεν ψήφισε στην Βουλή το Μνημόνιο κατέβηκε κι αυτός στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ως ανεξάρτητος.

Σοφία Παπαϊωάννου
Αν εσείς εκλεγείτε αυτό τι θα σημαίνει πολιτικά ότι ο κόσμος ψηφίζει εσάς για να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ;

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Όχι, ο κόσμος δείχνει την δυσφορία του απέναντι στην ποδηγέτηση και στην προσπάθεια ελέγχου της επιθυμίας του και των αποφάσεών του! Έτσι απλά! Ούτε το ΠΑΣΟΚ θα καταδικάσει, μάλλον θα το καταδικάσει, και την ΝΔ θα καταδικάσει και τα άλλα κόμματα που προσπαθούν να τον ποδηγετήσουν. 

Αν υποθέσουμε ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Δημαράς κερδίσει στην Αττική θα ηγηθεί στην περιφέρεια που αντιπροσωπεύει το 30 περίπου τοις εκατό του  εκλογικού σώματος.  Αν επιπλέον σε αυτό το υποθετικό σενάριο το ΠΑΣΟΚ χάσει από την ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία αντιπροσωπεύει άλλο 20%, τότε πάνω από 50% του εκλογικού σώματος των περιφερειών δεν θα αντιπροσωπεύεται από υποψήφιο που θα έχει χρίσει το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε να είναι αυτό το αδιέξοδο σενάριο… που θα έκανε την κυβέρνηση να πάει σε εθνικές εκλογές;

Σοφία Παπαϊωάννου
Αν αθροιστικά, αν προσθέσουμε το 35% που είναι η Αθήνα και το 20% που είναι η Μακεδονία ερχόμαστε στο 55% του πληθυσμού, που μπορεί να μην ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Υποθετικά. Αυτό θα σημαίνει κάτι για σας;

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Μα μπορεί να σημαίνει κάτι όταν θα ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες; Μπορεί να σημαίνει κάτι όταν προκύπτει από το 50% του εκλογικού σώματος όταν θα έχει ψηφίσει το σύνολο του εκλογικού σώματος; Δεν γίνεται κ Παπαιωάννου αυτό.

Το όποιο όμως ποσοστό πάρει στην περιφέρεια Αττικής  ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς πως θα μετρηθεί;  Ο ίδιος ο Δημαράς δίνει την δική του απάντησή.

Σοφία Παπαϊωάννου
Απλώς αν πει το ΠΑΣΟΚ ότι ο Δημαράς προέρχεται από εμάς… 

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Δεν το έκρυψα ποτέ!

Σοφία Παπαϊωάννου
…άρα κερδίσαμε την περιφέρεια, εσείς θα θεωρήσετε ότι θα έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ την περιφέρεια;

Γιάννης Δημαράς – υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής
Όχι! Όχι, θα είναι λάθος. Αυτό ούτε θα το επιτρέψω ούτε θα το υπερασπιστώ ούτε θα το ισχυριστώ!

Ο κ. Ραγκούσης πάντως, παρά τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στις περιφέρεις, πιστεύει ότι θα καταφέρει τελικά να αξιολογήσει το μήνυμα αυτών των εκλογών.

Σοφία Παπαϊωάννου
Πώς θα μετρήσετε αξιόπιστα ότι έχετε κερδίσει ή έχετε χάσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές…

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Νομίζω ότι στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών αυτό που λογικά θα κοιτάξει κανείς για να δει τι μήνυμα ευρύτερα πολιτικό μέσα σε αυτές τις συνθήκες έστειλε ο ελληνικός λαός, θα κοιτάξει κυρίως τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προταθήκαν από το ΠΑΣΟΚ και του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τη ΝΔ.  Αλλά επανέρχομαι λίγο ότι αυτό δεν θα είναι το απόλυτο, σίγουρα όμως είναι βέβαιο ένα μεγάλο τμήμα από όπου θα εξαχθούν τα συμπεράσματα των εκλογών, για να δούμε τι έγινε σε αυτές τις εκλογές. Και να συναθροιστούν όλα αυτά από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για να δούμε αν θα υπάρχει δυνατότητα στον κ Σαμαρά να πει το κύριοι δεν μπορείτε άλλο διά να κυβερνάτε…

Ρωτήσαμε όμως και τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας αν θα δεχτεί το κόμμα του αυτόν τον τρόπο μέτρησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Σοφία Παπαϊωάννου
Το ΠΑΣΟΚ λέει, ο κ. Ραγκούσης λέει ότι εμείς θα μετρήσουμε αν κερδίσαμε ή όχι, μετρώντας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών αν ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, να δούμε την διαφορά στα ποσοστά τους, κι έτσι θα κρίνουμε από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών ποιος είναι ο νικητής. 

Πάνος Παναγιωτόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου, Νέα Δημοκρατία
Δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε μια διαδικασία παλαιά αριθμητική των εκλογών η οποία έχει κουράσει τον κόσμο και η οποία επιτρέψτε μου να πω είναι παρωχημένη από την ίδια τη ζωή και από τις ίδιες τις νέες προκλήσεις που ζούμε τον τελευταίο χρόνο.

Σοφία Παπαϊωάννου
Αν αναγκαστείτε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία την αριθμητική μέτρηση θα δεχτείτε αυτό τον τρόπο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ να μετρήσουμε τις περιφέρειες;

7107 00.04.22 ΠΑΝΑΓ. Σας είπα ο Κύριος Ραγκούσης και η κυβέρνηση μπορεί να κρατήσουν την παλαιά αριθμητική που επιλέγουν.

ΣΠΙΚΑΖ
Και με το αποτέλεσμα αδύνατον να καταγραφεί - αριθμητικά τουλάχιστον - υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς καθαρά, τόσο στους Δήμους όσο και στις περιφέρειες, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία διαφωνούν για το ποιος είναι αυτός που τελικά έθεσε τον πήχη και έβαλε πρώτος το δίλλημα ενδεχόμενων εθνικών εκλογών.
 
Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Αυτό το ναι ή όχι στο Μνημόνιο, το ζεματίστε τους, το θα είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, τι ήταν; Ήταν πολύ απλά το πρώτο μέρος ενός έργου το οποίο έλεγε ότι εγώ σας λέω ότι θέλω έτσι να ψηφίσετε και εφόσον τα αποτελέσματα έβγαιναν κατά τρόπου που έδιναν το δικαίωμα στον κ. Σαμαρά να πει και το δεύτερο μέρος, τι θα λεγε οι κ Σαμαράς πχ; Ότι έκανε αποδεκτό το αίτημά μου ο ελληνικός λαός, κ. Παπανδρέου την εντολή που είχες πάρει πέρσι τον Οκτώβριο του 2009 δεν μπορείς πια να την επικαλείσαι για να συνεχίσεις την πολιτική. Ποια πολιτική όμως; Την πολιτικής διάσωση της χώρας – λέμε εμείς πια με την σειρά μας.

Πάνος Παναγιωτόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου, Νέα Δημοκρατία
Μέχρι τώρα όπως είπε ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς δεν ζήτησε εκλογές γιατί γνωρίζει το αυτονόητο από πλευράς ελληνικού Συντάγματος γνωρίζει δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Δε θέλουμε να πέσουμε απ’ τον γκρεμό δε θέλουμε η χώρα να οδηγηθεί στα δραματικά αδιέξοδα που προδιαγράφονται απ’ τη διαδρομή που έχει χαράξει με την πολιτική του ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Σοφία Παπαϊωάννου
Βέβαια αυτό που τους είπατε να στείλουν μήνυμα  ή αυτό το «ζεματίστε τους» που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι τους ενόχλησε, θα μπορούσε να πει ο Παπανδρέου ότι έτσι εγκλωβίστηκε να πάει σε εκλογές.

Πάνος Παναγιωτόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου, Νέα Δημοκρατία
Ξέρετε καμία αντιπολίτευση της οποίας το καθήκον δεν είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση; Αυτή είναι η αποστολή από το Σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατικής πολιτείας της αντιπολίτευσης, τι έπρεπε να λέει η αντιπολίτευση ψηφίστε τους, στηρίξτε τους, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης; 

Γιάννης Ραγκούσης – Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο παιχνίδι, το καλώς εννοούμενο παιχνίδι, δεν το λέω υποτιμητικά, το οποίο παίζεται από την αντιπολίτευση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή εν όψει εκλογών, δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε μόνο εμείς, υπάρχει και μία αντιπολίτευση.

Σε αυτές τελικά τις εκλογές με τόσους ανεξάρτητους υποψήφιους και μέσα σε τόσο βαρύ κλίμα είναι μάλλον αμφίβολο ποιος θα είναι τελικά ο νικητής…

Enter the title of your article


Enter a short (max 500 characters) summation of your article
Enter the main body of your article
Lock
+Comments (0)
+Citations (0)
+About
Enter comment

Select article text to quote
welcome text

First name   Last name 

Email

Skip