Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης

Ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μιλά στον Αλέξη Παπαχελά την ημέρα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 για τα Greek Statistics, τις «πολιτικές πιέσεις» αλλά και την διαφάνεια στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της οικονομικής της κρίσης.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ:
  Θα ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο θέμα, σήμερα όπως όλοι θα ξέρετε υπήρξε μια αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009, αν θυμάστε η περίφημη ελληνική κρίση ξεκίνησε από αυτή την ιστορία των ελληνικών στατιστικών.
  Μαζί μας έχουμε τον άνθρωπο ο οποίος ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τα περίφημα Greeks Statistics, το νέο Πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής της Στατιστικής, τον κ. Ανδρέα Γεωργίου. Καλησπέρα κ. Γεωργίου.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καλησπέρα σας.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πριν όμως κάνουμε την κουβέντα με τον κ. Γεωργίου να σας πω ότι αμέσως μετά θα έχουμε μια συζήτηση με τρεις πολύ γνωστούς οικονομολόγους, που έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Θα συνδεθούμε με τις Βρυξέλλες με έναν αυστηρό κριτή της ελληνικής οικονομίας ο οποίος θα μας δώσει το κλίμα εκεί στις Βρυξέλλες, τι περιμένουν από τις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα Ελλάδας και Τρόικας.
  Και στο τέλος θα σας αφήσουμε –ελπίζουμε- με μια θετική νότα, καθώς θα συνδεθούμε με έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα και μάλιστα το πιστεύει ακόμη και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε όλοι μια νότα αισιοδοξίας.
  Κύριε Γεωργίου έχετε περίπου 2 ή 3 μήνες αν θυμάμαι καλά, που έχετε αναλάβει αυτό το δύσκολο, σχεδόν εκρηκτικό θα το έλεγα πόστο και ήθελα να σας ρωτήσω, φτάσαμε σήμερα στο 15,4% για το έλλειμμα του 2009 αυτό ανακοινώθηκε επίσημα και από τη Eurostat και φτάσαμε βέβαια σε μια εκτίμηση για το χρέος 127% περίπου του ΑΕΠ.
  Να σας ρωτήσω πως φτάσαμε εκεί; Τι προστέθηκε δηλαδή σε σχέση με αυτά που ξέραμε ήδη;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατ' αρχάς το πρώτο πράγμα το οποίο έγινε, έγινε μια ανακα-ταξινόμηση των δημόσιων επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή μπήκαν οι ΔΕΚΟ ουσιαστικά στο έλλειμμα.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακριβώς. Αυτές οι επιχειρήσεις βρέθηκαν, μετά από μια έρευνα η οποία έγινε και οι οποίες βρέθηκαν ότι εκπληρούσαν τα κριτήρια τα οποία είναι σύμφωνα με το σύστημα ευρωπαϊκών λογαριασμών και με αυτό τον τρόπο αυτές οι επιχειρήσεις έπρεπε να μπουν μέσα στον τομέα της γενικής  κυβέρνησης. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο το οποίο αύξησε το έλλειμμα και το χρέος.
  Το δεύτερο στοιχείο είναι μια καταγραφή των εξόδων και εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης …

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Των Ταμείων δηλαδή.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Των Ταμείων ναι. Και αυτή η αλλαγή σε αυτό τον τομέα έγινε γιατί υπήρχαν διάφορα θέματα εκεί. Έγινε μια πιο σωστή καταγραφή των επιχορηγήσεων από την κεντρική κυβέρνηση σε αυτούς τους ΟΚΑ, επίσης έγινε μια επανεκτίμηση μια σωστή εκτίμηση των εσόδων από τόκους που λαμβάνουν από ομόλογα που έχουν αυτοί οι Οργανισμοί.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, ποιες ΔΕΚΟ για παράδειγμα έχουν μπει στο έλλειμμα του ’09; Δηλαδή ποιες δεν ήταν πριν και μπήκαν τώρα;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε, είναι περίπου 17 τον αριθμό. Μεταξύ αυτών είναι ο ΟΣΕ, ο ΕΛΓΑ, η ΕΡΤ κι άλλες τέτοιες επιχειρήσεις.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ένα ερώτημα είναι γιατί ήταν τόσο διαφορετικό το αρχικό εύρημα για το ’09;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ μπορώ να σας πω τι έχουμε κάνει τώρα. Βασικά έχουμε εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και έχουμε λάβει υπόψη μας τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις, έχουμε λάβει υπόψη μας τη σωστή τοποθέτηση στο χρόνο των εξόδων του Δημοσίου, έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στην ελληνική Κυβέρνηση και έχουμε καταγράψει σωστά και τα … των ΟΚΑ.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τις προάλλες υπήρχε μια ερώτηση του κ. Λαφαζάνη στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έλεγε ότι ουσιαστικά αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη που να ισχύει το ίδιο. Δηλαδή οι δικές τους ΔΕΚΟ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν παίρνουν και μάλιστα υπάρχει και μια θεωρία συνομωσίας ότι για να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα, γι' αυτό και ανεβαίνει το έλλειμμα με αυτή τη  μεθόδευση.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι αυτό δεν είναι σωστό. Οι κανονισμοί, οι κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών είναι για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να σας πω ότι και σε άλλες χώρες οι ΔΕΚΟ οι οποίες ανήκουν στη γενική κυβέρνηση είναι κι αυτές εκεί, παραδείγματος χάριν τους τελευταίους 2 μήνες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία έβαλαν τις επιχειρήσεις Σιδηροδρόμων μέσα στη γενική κυβέρνηση, επειδή αυτές βρέθηκαν ότι εκπληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Γι' αυτό το πράγμα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχει και μια κριτική που λέει ότι έπρεπε και εσείς και βεβαίως και η Κυβέρνηση κατά τη γνώμη αυτών που το λένε, να έχετε διαπραγματευτεί πιο σκληρά με τη Eurostat το τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στο έλλειμμα. Ισχύει αυτό; Το κάνατε αυτό; Διαπραγματευτήκατε; Υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Οι κανόνες δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Η αχίλλειος πτέρνα η δική μας, είναι ότι τα στοιχεία τα οποία είχαν παραχθεί, ήταν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι κανόνες. Η μόνη λύση κατά τη δική μου γνώμη, είναι να ακολουθήσουμε όλους τους κανόνες, φτιάχνοντας τα στατιστικά μας στοιχεία και να πούμε όλη την αλήθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, κατά τη δική μου γνώμη, θα φέρει μόνο προβλήματα στη χώρα και η κατάρα αυτή την Greeks Statistics, θα συνεχιστεί.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ένα ερώτημα το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω είναι: έχει τελειώσει αυτή η ιστορία; Δηλαδή έχουμε κάνει μια περαίωση να το πω έτσι, σε σχέση με τη Eurostat ή μπορεί να ξαναέρθουν οι Ευρωπαίοι σε 6 ή 8 μήνες και να μας πουν «α, υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο ανακαλύψαμε, ή θα θέλαμε να ξανακοιτάξουμε»;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση στο έλλειμμα και στο χρέος, θα είναι μέσα στο εύρος το οποίο παρατηρείται σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οπωσδήποτε αναθεωρήσεις στα στοιχεία είναι στάνταρτ, γίνονται παντού σε οποιαδήποτε χώρα. Εάν δεν γίνονται, είναι ίσως πρόβλημα. Αλλά αυτές οι αναθεωρήσεις οι οποίες περιμένουμε και εμείς και η Eurostat να γίνουν, θα είναι ελάχιστες μέσα στο εύρος των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Για να το καταλάβουμε. Πέρα από τη δική σας δουλειά από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει μπει και η ίδια η Eurostat και έχει ψάξει μόνη της διάφορες υποθέσεις να το πω έτσι, διάφορους φακέλους. Έτσι δεν είναι;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι. Με τη Eurostat έχουμε δουλέψει δίπλα – δίπλα πάρα πολύ στενά τους τελευταίους μήνες. Η Eurostat είχε αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Ελλάδα, επεξεργαστήκαμε μαζί τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος. Επίσης μαζί με τη Eurostat κάναμε μια ειδική διαδικασία η οποία διάρκεσε από 11 Οκτωβρίου μέχρι 9 Νοεμβρίου, μια διαδικασία, αποτίμησης της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων, η οποία δεν είχε ξαναγίνει. Και ο σκοπός αυτής της διαδικασίας ήταν για να βεβαιωθούμε ακριβώς γι' αυτό, ότι οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση θα ήταν ελάχιστη και μέσα στο εύρος το οποίο είναι φυσικό για άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η διαδικασία; Γιατί έχω ακούσει ιστορίες βεβαίως ότι πραγματικά το δικό μας σύστημα το λογιστικό, δεν είναι ακριβώς το καλύτερο στην Ευρώπη. Πόσο δύσκολη και επίπονη ήταν αυτή η διαδικασία;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε, ορισμένα προβλήματα υπήρξαν στη συλλογή κάποιων στοιχείων, αλλά νομίζω ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία από τους φορείς, τα διάφορα Υπουργεία και τους ΟΤΑ και άλλους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν και μας έδωσαν τα στοιχεία έτσι ώστε να μπορεί και η Eurostat και εμείς να βγάλουμε αυτό το πόρισμα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ένα ερώτημα το οποίο εμένα με απασχολεί προσωπικά πάρα πολύ είναι το εξής: έχουμε όλοι την υποψία και από την καθημερινή μας εμπειρία ότι το κράτος έχει κάνει μια στάση πληρωμών, έχει αρχίσει πριν από το ’09 βεβαίως αυτό.
  Είστε σίγουρος εσείς ότι στα στοιχεία αυτά στο έλλειμμα στο 15,4% και στο χρέος το ανάλογο, έχετε βάλει ό,τι χρωστάει το ελληνικό κράτος σε προμηθευτές, ιδιώτες και ούτω καθ’ εξής;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορώ να σας πω ότι κάναμε μια αρκετά διεξοδική εργασία έτσι ώστε να δούμε όλες τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Εάν έχουν μείνει κάποιες τις οποίες δεν έχουμε πιάσει, η εκτίμησή μας είναι και η εκτίμηση της Eurostat μπορώ να πω, ότι αυτές είναι τέτοιες έτσι ώστε οποιαδήποτε αναθεώρηση, θα είναι ελάχιστη.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Άρα εσείς με τη δική σας εμπειρία πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι σκελετοί ή άλλοι ελέφαντες, ή αν είναι, θα είναι μικροί οι ελέφαντες εν πάση περιπτώσει. Δεν θα κάνουν καμία ιδιαίτερη διαφορά στα νούμερα αυτά τα οποία είπατε.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όλα τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή και όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει, δείχνει ότι έχουμε πιάσει όλα τα μεγάλα θέματα.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα το επόμενο λογικό ερώτημα είναι: αυτή η μεθοδολογία προφανώς θα ισχύσει και το ’10 και εφ' εξής και τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως -εφόσον βεβαίως δεν υπάρχει η ανάλογη μείωση- ό,τι προστέθηκε το ’09 το 1,5 δις πόσο είναι αυτό εν πάση περιπτώσει, θα προστεθεί και το ’10; Δηλαδή αυτό το πράγμα θα αυξάνει το έλλειμμα από εδώ και πέρα και θα δυσκολεύει και τα πράγματα ενδεχομένως.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εφόσον δεν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Οι δυο τελευταίες ερωτήσεις που έχω να σας κάνω είναι το πρώτο, εσείς έχετε κάτι να πείτε για το πώς γινόταν η δουλειά μέχρι τώρα; Διότι υπάρχει βέβαια μια πολύ μεγάλη κριτική και απ' έξω και από μέσα, για το πώς έβγαιναν τα Greeks Statistics. Η δική σας γνώμη;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε, η δική μου η φιλοσοφία είναι ότι δεν θέλω να κοιτάξω προς τα πίσω. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για το τι κάνουμε τώρα, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου που ανέλαβα σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μάλιστα. Θα σας ρωτήσω την τελευταία ερώτηση γιατί νομίζω κι αυτή έχει ενδιαφέρον, οι προκάτοχοί σας προφανώς είχαν νιώσει πολιτική πίεση, επίσημη πολιτική ή κυβερνητική πίεση όπως κι αν το πει κανείς, για να βγάλουν κάποια νούμερα. Έχω ακούσει ιστορίες, τηλεφωνήματα που έλεγε κάποιος «μην το βγάλεις 9, βγάλτο 8». Εσείς νιώσατε τέτοια πολιτική πίεση; Σας ρωτώ ευθέως.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορώ να σας πω ότι εγώ δεν έχω λάβει πιέσεις από αξιωματούχους ή επίσημους αντιπροσώπους της ελληνικής Κυβέρνησης. Μπορώ όμως να σας πω ότι υπάρχουν πιέσεις από άλλους χώρους. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον πολιτικό χώρο και στη γραφειοκρατία, στους οποίους ίσως δεν αρέσει η αντικειμενικότητα, η διαφάνεια και η ανεξαρτησία μιας Στατιστικής Υπηρεσίας.
  Εγώ προσωπικά έχω αγνοήσει αυτές τις πιέσεις και έχω συνεχίσει να κάνω τη δουλειά μου, έτσι όπως πρέπει να γίνει που είναι βασικά: εφαρμόζω όλους τους κανόνες του συστήματος ευρωπαϊκών λογαριασμών και τα πρότυπα στατιστικής πρακτικής, έτσι όπως αποτυπώνονται στον Κώδικα ορθής πρακτικής των ευρωπαϊκών στατιστικών. Αυτό έχω ακολουθήσει.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τελειώνοντας να σας ρωτήσω, ξέρετε υπάρχει μια φυσική αντίδραση του καθενός μας, του κάθε Έλληνα, ότι τρομάζει με όλα αυτά και υπάρχει και η θεωρία βεβαίως και «οι άλλοι τα κρύβουν και οι άλλοι μαγειρεύουν τα νούμερά τους, γιατί να πούμε την αλήθεια».
  Υπάρχει και μια άλλη άποψη βεβαίως η οποία λέει ότι «ενδεχομένως ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση είναι να έχουμε ήδη μια πραγματική εικόνα και να μάθουμε την αλήθεια όσο επώδυνη και νά ‘ναι». Εσείς τι πιστεύετε;

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ πιστεύω το τελευταίο. Ότι ο μόνος τρόπος είναι η αλήθεια.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όσο κι αν κοστίζει όμως.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όσο κι αν κοστίζει. Γιατί το κόστος αλλιώς είναι πολύ  μεγαλύτερο.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μάλιστα. Υποθέτω ότι θα έχετε πολύ δουλειά τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες και φαντάζομαι ότι η προσοχή όλων βέβαια και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης θα είναι από εδώ και πέρα πάνω σας για τα στοιχεία και του 2010, τα οποία θα κουβεντιάσουμε κάποια άλλη στιγμή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρήκατε το χρόνο να είστε σήμερα μαζί μας.

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

RELATED ARTICLESExplain
Νέοι Φάκελοι
Οικονομία
Η αναθεώρηση του ελλείματος του 2009 - 15.11.2010
Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης
Έχει τελειώσει οριστικά η αναθεώρηση του ελλείμματος με την Eurostat?
Πόσο δύσκολη ήταν η επεξεργασία του ελλείμματος με την Eurostat?
Πώς φτάσαμε σε έλλειμμα 15,4% για το '09,εκτίμηση χρέους 127% ΑΕΠ?
Υπήρξε πολιτική πίεση για τα νούμερα του ελλείμματος?
Ανδρέας Γεωργίου
Graph of this discussion
Enter the title of your article


Enter a short (max 500 characters) summation of your article
Enter the main body of your article
Lock
+Comments (0)
+Citations (0)
+About
Enter comment

Select article text to quote
welcome text

First name   Last name 

Email

Skip